2010. június 4., péntek

Aly & Fila sivatagi port kavart első albumával

Sokat morfondíroztam azon, hogy belevágjak-e az Aly & Fila album hallgatásába és kritizálásába, hiszen nem vagyok valami jó véleménnyel a fiúk munkásságáról. Túl sok és túl tucatzenéket írnak az én olvasatomban. Ennek ellenére gondoltam egy album esetében mégiscsak összekapták magukat és végül is igazam lett. A formáció két tagja Aly El Sayed Amr Fathalla és Fadi Wassef Naguib már oviskoruk óta ismerik egymást. 1999-ben saját studiót is berendeztek, s belevágtak a zeneírásba, de az első igazi sikerüket a 2003-ban megjelent 'Eye of Horus'-szal érték el, amihez egy remekbe szabott Ronski Speed remix is készült. Ezután be is indult a biznisz, a fiúk sorra adták ki a zenéket, amelyek az idő előrehaladtával egyre ötlettelenebbek és gyorsabb tempójúak lettek. Az Armada felkarolta a két legényt, talán ezért is szerezhettek ekkora hírnevet/elismertséget maguknak. A több évnyi megfeszített munka megkoronázásaként májusban látott napvilágot az egyiptomi trance don-ok első albuma a 'Rising sun'.
A nyitó 'Medellin' chill out-os erényeket fitogtat, majd uplifting mészárlásba vált át, kár érte, egész ígéretes kezdés lett volna pedig. A Katherine Crowe-val közös 'It will be OK' szerencsére visszavesz a tempóból, a dallam abszolút rendben van, a vokáltámogatás is különleges, szóval jár érte egy nagy pacsi. Az előzetesen single-ként már megjelent Denise Rivera-val rögzített 'My mind is with you' is bizsergetős, főleg Denise csodálatos hangja miatt. A 'Rosaires' engem egyáltalán nem fogott meg, olyan mintha Paul Van Dyk, sean Tyas és Giuseppe Ottaviani adna egymásnak randevút. Az új maxira kimásolt track a 'Listening' rock-os riff-fel nyit, szerencsére a darab köszönőviszonyban sincs a hínárhajjal és a basszusgitárral, Josie hangja igazi családias hangulatot varázsol. A 'Menes' gitárszólójával nálam abszolút mellélőtt, egy kicsit fura a hangszerre rátolt effekt. A 'Still'-be már az első taktus után beleszerettem, hiszen egy zongorás, vokálos downtempo darabról van szó. Lehet, hogy öregszem, de ez végre nyújt egy kis felüdülést a zakatolás után. A négy percnyi lazítás után ismét aprítunk, a vendégművész Björn Akesson sem sajnálja a tempót, viszont a kiállásban egy igazán kellemes dolog veszi, ami ad egy diszkrét bájat a számnak. A 'Still'-ben már bizonyító Sue McLaren az 'I can hear you'-ban visszatér. Itt nem chill, hanem uplifting a körítés, de ez nem baj, Sue erőn felül teljesít, s elviszi a hátán az egész produkciót. A 'Without you'-ba Philippe El Sisi és Senadee is beszállt, a felvezetés semi extra, a kiállás viszont elég szívfacsaróra sikerült, emiatt meg is tetszett, igazi érzelmeket közvetít. Egy trance album nem is igazi, ha egy számban nem csendül fel Tiff Lacey hangja. nos a 'Paradise'-ban a művésznő teret kap a kibontakozásra. A fiúk okosan egy chill out darabhoz kérték a segítségét, ahol valósággal ficánkol, jófajta. A 'Khepera' is elég súlytalan darab, az erőltetett keleties motívumok elviszik az egészet giccsbe. A 'Sandgroper' egy fémes tech-trance, full kilőve nálam. A 'Breeze' igéretesen kezd, Jass csodása hangja félidőben kap egy iszonyat pumpa alapot, innentől egy lankadt is az érdeklődésem, nem nagy durranás. A címadó, egyben utolsó számnak hagyott 'Rising sun' lírai kiállásával megidézi a nagy egyiptomi fáraók emlékét, nekem a nyávogós hangszer és a szimfónikus háttér egy kicsit erőltetett, de az legyen az én gondom.
Összességében egy közepes lemezzel van dolgunk, unásig ismert uplifting sablonokkal és ígéretes chill-downtempo próbálkozásokkal. Utóbbi sokat javít az összhatáson, így a meglepetés ereje miatt is egy 6,5/10-et megszavazok neki.

Aly & Fila - Rising Sun

Label: Armada Digital
Katalógus szám: ARDI1566
Ország: Hollandia
Megjelent: 2010. május
Stílus: Uplifting trance, downtempo, chill out
Producerek: Aly El Sayed Amr Fathalla és Fadi Wassef Naguib

Tracklist:
1. Medellin (ft Activa) (3:36)
2. It Will Be Ok (ft. Katherine Crowe) (5:21)
3. My Mind Is With You (ft. Denise Rivera) (6:58)
4. Rosaires (6:37)
5. Listening (ft. Josie) (3:38)
6. Menes (5:18)
7. Still (ft. Sue McLaren) (3:54)
8. Perfect Red (vs. Björn Akesson) (4:09)
9. I Can Hear You (ft. Sue McLaren) (5:03)
10. Without You (The Never Knowing) (vs. Philippe El Sisi feat. Senadee) (5:27)
11. Paradise (ft. Tiff Lacey) (5:09)
12. Khepera (4:58)
13. Sandgroper (5:15)
14. Breeze (ft. Jass) (3:53)
15. Rising Sun (5:12)

Kulisszatitkok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése