2010. június 29., kedd

First State szerint is változnak az idők

Az egytagúra olvadt First State formáció aka Sander van der Waal nem ült túl sokat a babérjain, hiszen Ralph Brandse 2009. májusi kiválásával is vitte tovább a zenei projektet. Nem is akárhogyan, hiszen az azóta eltelt egy esztendőben jó néhány sikerdarabot jegyzett, melyek kivétel nélkül helyet kaptak a második First State LP-n, a 'Changing lanes'- en (az első 2007-ben jelent meg 'Time frame címmel az In Trance We Trust-nál). Ott volt a 'Brave', amit a Myon & Shane 54 duó is remixelt, nagyot ütött a 'Cape Point' (annak is főleg a Blake Jarell remixe), valamint Richard Durand ISOS 8-áról a legemlékezetesebb pillanat, az igencsak szívbe markoló 'My sanctuary'. Ennek tudatában már tudhattuk, hogy nem nagyon vetődünk árnyékra a korong beszerzésével, azonban némi aggály csak adódik idő közben, de erről majd a legvégén bővebben is szólok.
A nyitó 'My sanctuary' egyből magasra teszi a mércét, hiszen az album legerősebb darabját már elsőként fülelhetjük meg. Az a zongoraszóló, te jó isten! Az 'Exeo' prog-os légkörével hódít, szettek elejére tökéletes felhozózene (egy kicsit Dinka-s). A 'Surrounds me' kiállásában eléggé pop-os, rock-os húrokat penget, emiatt számomra nem igazán bejövős. A 'Cape Point' már ismerős alkotás, szép, sodró szerkezettel és egy hihetetlen simogató kiállással. A 'Cross the line' egy kicsit 'Chasing cars'-os, csak női vokállal és egy lírai zongorabetéttel felvértezve, még szokni kell. A 'Mojave' olyan, mintha Sander a Duderstadt tesókkal paktált volna le, de csak a ritmika és az ismerős hangminták miatt mondom ezt. A kiállás itt is mindent visz, úgy néz ki itt pont a breakdown részek kapták a legnagyobb hangsúlyt. A 'Reverie' pumpálós, könnyedén megjegyezhető dallamú trance alkotás megspékelve Sarah Howells angyali hangjával. A 'Butterfly Effect' már a harmadik olyan track, ami ugyanazt a ritmusképletet használja, itt már kezdtem aggódni. A dallam csak nem akar összeállni, pedig nem lenne rossz próbálkozás, csak valahogy a középszerűségből nem tud kitörni, valami még hiányzik. A 'Breathe on me' Jonathan Mendelsohn-os vokálja se mostani húzás, plusz a kiállásban megérkező rock-os betét sem. Kicsit koppintás ízű valami. A 'Brave' nem okoz meglepit, ugyanaz a verziót kapjuk, amit előzetesen az EP-n már unásig hallgathattunk. A 'Primate' tempója már-már uplifting-be hajlik, hangszerelésében a High Contrast-os futószalag produkciók jutnak eszembe. Az 'As you were' is marad a tempósabb vonalon, sajnos itt is ismert sound preset-eket kapunk, hiába egy agresszívabb levezetős rész, valahogy nem oldja fel a bennünk feszülő ellentétet: a rutinmunkánál többet várna el az ember egy album esetében egy ismert producerttől.
Szóval nekem valahogy túlságosan is egysíkú, elkapkodott ez az album. Az eleje még rendben van, de miután a Duderstadt dobszerkó beállítás gomb beragad és az uplifting sablonokról is lekerül a borítás már nincs, ami megmenthetné a korongot. A dallamokra, kiállításokra nem lehet panasz, azonban a körítésre és a kidolgozásra lehetett volna még egy kis időt fordítani. Csatlakoznék azokhoz, akik azt mondják Sander mellől igencsak hiányzik Ralph, az ő muzikalitása lendíthetett volna a produkció végkicsengésén. Így viszont van egy albumunk csupa klubverzióval, pihenni nem fogunk (lassabb alkotások híján) csak, ha kikapcsoljuk a player-t. Ez bizony csak 6/10. Sorry!

First State - Changing Lanes

Label: Magik Muzik
Katalógus szám: MMCD18EXT (Extended Mixes Edition)
Ország: Hollandia
Megjelent: 2010. június
Stílus: Trance, uplifting trance
Producer: Sander van der Waal

Tracklist:
1. My sanctuary (7:39)
2. Exeo (6:34)
3. Surrounds me (ft Elliot Johns) (7:36)
4. Cape Point (Extended Mix) (8:01)
5. Cross the line (ft Relyk) (9:04)
6. Mojave (7:43)
7. Reverie (ft Sarah Howells) (8:01)
8. Butterfly effect (8:40)
9. Breathe on me (ft Elliot Johns) (9:16)
10. Brave (ft Sarah Howells) (9:03)
11. Primate (6:59)
12. As You Were (7:50)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése