2010. június 11., péntek

Rich 'Solarstone' Mowatt zenei ujjlenyomata

Már csak alig pár hét és hivatalosan is megjelenik Richard Mowatt aka Solarstone következő albuma. A nyugtalanabbaknak nem kell ennyit várni, hiszen néhány kópia már kereng a világhálón, így lecsekkolhatjuk, hová is fejlődött Rich muzikalitása az elmúlt években. Aki a régi SS-hangzásra számít minden bizonnyal csalódni fog, hiszen az egytagúra olvadt formáció egyfolytában bővítette zenei repertoárját, aminek elemeit összegyúrva alkotta meg a 'Touchstone'-t.
Az 'Is there anyone out there' kellemes felvezető zene, remekül eltalált férfivokállal és egyszerű dallamvitellel. Az 'Ultraviolet' visszahoz egy keveset a Solarstone régi tündökléséből, hiszen egy kőkemény break trance darabot kapunk (kb. mint a The Calling) némi női áriafoszlánnyal megspékelve. Igazi ötcsillagos instrumentális szörnyeteg. A 'Night signals' a nevéhez hűen bársonyos zongorafutammal nyit, s később sem az elszabadult ritmusok játszák a főszerepet. A borongós hangulatú szerzemény engem Schiller Atemlos albumán található vonalra emlékeztet. A címadó 'Touchstone' gitárriffjei szépen olvadnak egybe a lebegős szintiszőnyeggel. Igazi lounge zene, amiben a Seven cities című SS-megahitben már hallott gitár preset a dallam motorja. Az 'Electric love' már a pörgősebb fajtából való, persze a dallamok és a vokál kellőképp ellenpontozzák a ragadozó baseline-t. Nem tudok belekötni, megaluvások nélküli elektronika: rock-os, goa-s, house-os hatásokkal. Az 'Intravenous' ott folytatja, ahol a 'Touchstone' abbahagyta. Sőt, még inkább a lazulás kerül a középpontba, a Cafe del Mar-os hangképek vissza-visszaköszönnek. A 'Twisted wing' egy modernkori köntösbe bújtatott klasszikus zeneként hat, amihez vaskos sub-ok és d'n'b ütemek társulnak és egy elképesztően simogató nő vokál is megérkezik aláfestésként. Ezen a track-en is érződik az innovációs szándék, hiszen egymástól normál esetben távol eső elemeket próbál a szerző vegyíteni, jelzem sikeresen. A 'Slowmotion' az album előhírnökeként már ismerős lehet. Francia rigmusaival, s goás alapjával igencsak adja az érzést, alaposan rácáfol a címére. A korong egyik legpörgősebb muzsikája, ami főidőben bármelyik (haladóbb szellemű) trance szettben megállná a helyét. A 'The Best Way To Make Your Dreams Come True Is To Wake Up' is egy tipikus chill, downtempo és house elemeket vegyítő alkotás, ami viszonylag könnyen emészthető fülbemászó gitárdallama és a férfi vokál miatt. Valahogy mégis az az érzésem, hogy ezt a számot nem igen fogjuk rádióbarátsága ellenére a rádióból viszonthallani. A Zeitgeist'-tal ismét nekilendül BPM-ügyileg az anyag. A vokál úgy lett editálva, hogy enyhén keleties, pszichadelikus hatást keltsen. Maga a zene is a goa trance vonulatot megigézve eléggé gigantikusra sikeredett, profi munka. A 'The last defeat (Part 2) egy áriás-zongorás borulás (bár a címéből minimum egy goa mészárlást várnánk), amit akár még musical részletként is el tudnék képzelni (bár nem vagyok a stílus rajongója, de annyira olyan hangulata van). Bár később átfordul az egész egy downtempo-s utaztatásba, ez semmit sem vesz el a zene értékéből, sőt! A záró 'There's a universe' egy chill levezetés, egy könnyen memorizálható refrénnel.
Összességében az idei év legzseniálisabb, legsokszínűbb és legmuzikálisabb szerzői albumát köszönthetjük a 'Touchstone'-ban. Van itt minden, mint a jó boltban: rock, goa, downtempo, chill out, house, breakbeat. Az egészben egy a közös, mégpedig az a mérhetetlen profizmus, amivel Richard összerakta ezt az albumot. Talán sokan nem ezt várták, de úgy érzem nem is baj, ha egy-egy producer átesik némi vérfrissítésen pályafutása alatt. Nálam 10/10. Ennyi.

Solarstone - Touchstone

Label: Solaris Records
Várható megjelenés: 2010. június 28.
Ország: Egyesült Királyság
Stílus: House, break trance
Producer: Richard Mowatt

Tracklist:
1. Is There Anyone Out There
2. Ultraviolet
3. Night Signals
4. Touchstone
5. Electric Love
6. Intravenous
7. Twisted Wing
8. Slowmotion
9. The Best Way To Make Your Dreams Come True Is To Wake Up
10. Zeitgeist
11. The Last Defeat (Part Two)
12. There's A Universe



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése