2010. június 19., szombat

A tavasz hangjai Rick Pier O'Neil-lel

Arról már korábban elmélkedtem, hogy az elektronikus tánczene elvesztette Európa, s főleg az Egyesült Királyság-dominanciáját. Ma már a világ távolabbi pontjairól a producerek ugyanúgy mutatnak szenzációs dolgokat (komolyabb studiófelszerelés nélkül is), mint a ködös Albionban. A mexikói Rick Pier O'Neil is egy igazi tálentum, aki manapság egyre magasabbra kúszik a szakmai szamárlétrán: jellegzetesen sötét, mégis igen-igen emocionális darabjaival rendre nagyot alkot. Rick (polgári nevén: Eric Peyronel) nem új arc a szcénában, első darabját 1998!-ban jegyezte 'Housebird' címmel. A szekere tulajdonképpen onnan indult be, hogy RPO Traxx néven (aminek idő közben kistestvérei is születtek) megalapítja saját label-ét, így nem volt kiszolgáltatva a nagyobb kiadók kénye-kedvének. Furcsa, de első albumára egészen idén májusig kellett várni, noha Rick igencsak termékeny alkotó. Ennek okára biztos létezik épkézláb magyarázat, de a 'Spring sound' megjelenésekor ez a kérdés azt hiszem senkit sem foglalkoztatott már tovább.
Az LP az igencsak beszédes című 'It will be destroyed'-dal kezdődik. Agresszív, kongás alappal nyitunk, mintha egy Mauro Picotto szerzeménybe csöppennénk. A tech-es struktúrát tovább fokozza egy eltorzított férfi hang, ami igencsak paráztatós lehet a sötétben, egyedül hallgatva. A 'Spring' sem lágy hangzásával hódít, a szikár alapokra bekúszó hipnotikus FX-ek már-már eufóriát indukálnak. A 'Looking at you' pumpin alapjával gyilkolja le a hangszórókat és fülhallgatókat. Egy játékos dallam azonban jelzi, itt már egy kicsit boogie-sabb lesz a filing, mint az előző két track esetében. A 'Dancer' már az RPO-tól megszokott sound-ot hozza, veretős nyitánnyal és elszállós kiállással. A dallam sokat dob a produkción, amiben egy narrátor is szerepet kap, ezzel is vaskosabbá téve azt. Első fénypont. A 'Tribal time' nevéhez hűen dob erődemonstráció, de a törzsi érzésen túl valami még hiányzik innen: az átütő erő. Az 'Avalon' ismét egy dark prog szörnyeteg, egy elképesztően sejtelmes, elnyújtott kiállással. Aki figyelmesen követi 'Float Away' című műsoromat, már lecsekkolhatta ezt az epikus alkotást. A 'Durban poison' visszatér az album elején hallottakhoz, gyakorlatilag olyan, mitha a Dark Soul Projekt egyik számát hallgatnánk még dark-osabb kiadásban. A 'Dry' sem ismeretlen zene, korábban EP formájában már napvilágot látott kétféle verzióban (Part 1 & 2, illetve ez is Float Away darab volt). Az album edit egy szenzációs zene utánozhatatlan dallam-mal és dögös deep hatással megtámogatva. Utolsónak marad a legnagyobb dobás, mégpedig az 'Australia', amire csak a tökéletes jelző illik. Az első taktustól az utolsóig ott feszül benne az energia, ami felett lélekemelő dallamok húznak el. Ha jól számolom ez már a negyedik fénypontja a korongnak.
Összességében egy profin összerakott studióanyaggal van dolgunk, ami a mai prog két irányát is hűen prezentálja. Az egyik a veretősebb, minimálabb vonulat (lásd az album elejét), a másik a sejtelmes, gigantikus dallamokat és elszállásokat bevető fajta. Pont amiatt, hogy kapunk ezt is, azt is nem unatkozunk, s prímán szórakozunk. Nálam kihagyhatatlan, s kap egy 9/10-et.

Rick Pier O'Neil - Spring sound

Label: RPO Records
Katalógus szám: RRCOM019
Megjelent: 2010. május
Ország: Mexikó
Stílus: House
Producer: Rick Pier O'Neil aka Eric Peyronel

Tracklist:
1. It will be destroyed (8:22)
2. Spring (8:41)
3. Looking at you (ft Ajai) (8:33)
4. Dancer (7:04)
5. Tribal time (7:15)
6. Avalon (8:41)
7. Durban poison (8:45)
8. Dry (7:45)
9. Australia (7:45)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése