2010. július 1., csütörtök

Lange harmónikus mozgásban

Stuart Langelaan a 11 évvel ezelőtti nagy trance boom hőse immár második nagylemezével lép a közönség elé. Ami pozitívum, hogy a 'Harmonic motion' elkészítése lényegesebben kevesebb időt vett igénybe, mint elődjéé (emlékezzünk a 'Better late then never' című gyűjtőkorongja régebbi remixeivel és friss zenéivel csak 2007-ben! jött ki), így nem kellett ősz szakállat növesztenünk a várakozásban. Aki nagy Lange rajongó volt egykoron néhol nem biztos, hogy rá fog ismerni a mesterre, mivelhogy ő is próbál a kor aktuális hangzásával haladni.
A nyitó 'Harmonic motion' igencsak frankón kezdődik, kellemes progi atmoszféra csap meg, viszont egy ponton beköszön egy retro morgós instrument, amitől egyből el is szállt a kezdeti bizakodásom. Valami hasonló a helyzet a 'High noon'-nál is, ami szintén egy dögös kis muzsika lenne, ha ezt a High Contrast védjegy morgós valamit elfelejtette volna harcba küldeni Stuart-unk. A 'Live forever' az első olyan nóta, amit feltételek nélkül elfogadtam, itt bizony minden patentosan szól, a hozzátevők gondos adagolásával egy valódi trance hímnuszt csodálhatunk. A 'How long' egy nagyzenekari jammelés, csak így csípőből. Az 'All around me', amolyan 'kell egy pop-os, egymás nyakába borulós szám is a lemezre' szintű alkotás, hangzásában PvD frissebb szerzeményeihez tudnám hasonlítani. A 'Wie komme ich am besten zum bannhof bitte'-nek már a címe is elég kétségbeejtő, a darab sincs túlbonyolítva, vasutas szonáta ala Lange (pumpálós alapokon egy kis dallamjáték). A Sarah Howells-szel közös 'Let it all out'-ot már ismerhetjük korábbról, még mindig hasít, ahogy egy nagy zenének hasítania kell. Az 'Angel' egy breakbeat alapokon nyugvó 'tipikusan angolos hangzású' ballada, amihez a Hall of Mirrors nyújtott hathatós segítséget. Nekem nem tetszik. A 'Fireworks' ritmikailag eléggé meglepőnek és frissnek hat, de ez sem feledtetheti, hogy a zene további részei igencsak elnagyoltak. A 'Sci-Fi Hero' is szerencsére egészséges ötvözetét adja a régi és új Lange sound-nak, azaz kellőképp dallamos, hipnotikus és progresszív. Tetszetős darab, na végre. A 'Strong believer' nagyjából Armin és Van Velzen 'Broken tonight'-jának klónja, nekem felejtős (főleg a vokál miatt). A 'Cloud across the sun'-járól pedig valamiért JOC 'Big sky'-ja ugrik be, talán a kiállásrészben beúszó nyávogós Sarah Ozelle dalolászás végett. Ezt nagyon szokni kell még. A záró tétel az 'All around me'-nek az unplugged verziója, tökéletes outro.
Összességében ez a Lange lemez sem váltja meg világot. Stuart pedig megtesz mindent, próbál sokszínű lenni, az album nem is unalmas, viszont valami hiányzik ez pedig az egyediség. Producerünk markol innen-onnan, de pont azt a rá korábban jellemző karakteres ízt nem érezzük a zenéin. Sebaj, majd a harmadik jobb és karakteresebb lesz. Ez így viszont csak 7/10.

Lange - Harmonic Motion

Label: Maelstrom
Katalógus szám: MAELBD139
Ország: Egyesült Királyság

Megjelent: 2010. június

Stílus: Trance, downtempo, house
Producer: Stuart Langelaan


Tracklist:
1. Harmonic Motion (6:30)
2. High Noon (6:03)
3. Live Forever (ft Emma Hewitt) (6:18)
4. How Long (3:42)
5. All Around Me (ft Betsie Larkin) (5:20)
6. Wie Komme Ich Am Besten Zum Bannhof Bitte (6:17)
7. Let It All Out (ft Sarah Howells) (6:23)
8. Angel (ft Hall Of Mirrors) (3:21)
9. Fireworks (ft Sarah Howells) (3:10)
10. Sci-Fi Hero (6:13)
11. Strong Believer (ft Alexander Klaus) (7:58)
12. Clouds Across The Sun (ft Sarah Ozelle) (6:56)
13. All Around Me (ft Betsie Larkin) (1:53)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése