2010. július 5., hétfő

Ötödik relaxálás Blank & Jones-szal

„Újra itt a nyár, minden ember erre várt” - idézném Cozombolis barátom szavait. Lassan a vulkáni hamu és a mediterrán ciklonok okozta sokkhatásból ébredezve tényleg itt a nyár, amit a saját bőröm érzek. Ilyenkor a könnyedebb, kikapcsolós zenék esnek jól (a hideg sör mellett persze), mint amilyen például Blank és Jones barátunk Relax ötödik editiöne. Azért ennyire nem volt egyszerű a képlet, hiszen a két német titán az elmúlt évben szórta kifelé a release-ket, amik között volt lassabb, gyorsabb, retro és napi is, de valahogy egyik sem okozott katarzist nálam. A 'Relax Edition Five'-val is úgy voltam, hogy 'na még egy korong, aminek idővel megkopik a fénye', de a meghallgatás utáni elégedettségemnek kénytelen vagyok hangot adni.
Szóval, mint a legtöbb trance ikon a srácok is úgy érezték a pumpálós zenék világa túl egysíkú, így belevágtak chill out és ambient darabok heggesztésébe is (további sorstársak: ATB, Roger Shah). Így született meg a 'Relax' tematika, melynek első darabja 2003-ban került a piacra, mondanom sem kell óriási sikere volt. Ezt követően kvázi minden évben kaptunk egy Relax-ot. Sajnos ezek minőségében szépen lefelé ívelő tendenciát mutattak, egészen mostanáig. Piet és Jaspa összeszedte magát, s néhány tehetséges zenészt kértek fel a kolaborálásra, a végeredmény pedig egyszerűen zseniális lett. Az első diszk a 'Sun' az ambient-es, flamenco-s, downtempo-s cumókat gyűjti egycsokorba, míg a második lemez a 'Moon' már a pörgősebb deep house produkciókat vonultatja fel. Az eddigiektől eltérően nem megyek végig számonként a tracklistán, csupán néhányat emelnék ki közülük. A legerősebb napsugarak a 'Morning sun', a 'Lazy life' bedőlős verzióban, a Cafe Del Mar-os 'Quedate' és a Bobo-val abszolvált Depeche Mode cover 'Freelove', a holdfénynél pedig a 'Bien', a 'Miracle man' és a 'Flying high' esik a legjobban. A többi track-ről sem szabad elfeledkezni, hisz mind egy-egy külön utazás. Ha pontozni kellene, simán adnék erre a szenzációs duplára egy 9/10-et. Nyári kötelező hallgatnivaló mindenkinek!

Blank & Jones - Relax Edition Five

Label: Soundcolours
Katalógus szám: SC 0120
Ország: Németország
Megjelent: 2010. június
Stílus: Downtempo, Ambient, Deep house
Producer: Piet Blank, Jaspa Jones
Tracklist:

Cd 1 - Sun
1. J'en Reste Là (ft Coralie Clement) (3:03)
2. Hang Loose (3:46)
3. Survivor (ft Mike Francis) (4:03)
4. Jet Set (5:47)
5. Comment Te Dire Adieu (2:42)
6. Bossa Per Emilia (ft Mike Francis) (2:46)
7. Luftschloss (6:55)
8. Lazy Life (Late Night Version) (ft Jason Caesar) (6:32)
9. Morning Sun (6:05)
10. Morning Sun (Cruisin') (3:55)
11. Stardust (8:34)
12. Quedate (Ambient Mix) (ft Mystic Diversions) (5:02)
13. Moonlight Over Maldives (4:50)
14. Freelove (ft Bobo) (6:26)
15. Worldwhite (3:00)

Cd 2 - Moon
1. Miracle Man (ft Cathy Battistessa) (5:39)
2. Midsummer Dream (5:17)
3. Quedate (Moonshine Mix) (ft Mystic Diversions) (6:16)
4. Bien (6:36)
5. Freelove (Sunset Session Mix) (ft Bobo) (6:17)
6. Comment Te Dire Adieu (Beach House Mix) (4:08)
7. Flying High (6:38)
8. Easy Living (5:45)
9. Give It Up (6:02)
10. Pushin' (5:21)

2 megjegyzés:

  1. Úgy néz ki Blankéknek kifejezetten jót tett a stílusváltás, és a trance után a chill out -ban is sokra viszik. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy utóbbi stílust ma kezdték, mert ez nem lenne igaz, hiszen már évek óta barkácsolnak finomabbnál-finomabb chill out zenéket. Csak gratulálni tudok nekik, hogy ilyen jó kis albumokat hegesztgetnek.:)

    VálaszTörlés
  2. nem szoktam sok chill out-ot hallgatni, a gépemen is alig van belőle, ha meg lazulásra vágyok, akkor inkább a csendet hallgatom, mert hát általában a fél napomat zenehallgatással/gyűjtéssel töltöm :D de gondoltam egye fene, beszerzek egy ilyet is, főleg ha már a Blank & Jones-ról van szó... noshát azt kell mondjam, többet kéne foglalkozom a stílussal :P egyike azon kevés alkotásoknak, melyekbe sehonnan sem tudok belekötni. igaz 'tegerparton fekve koktéllal a kézben' feeling

    VálaszTörlés