2010. szeptember 21., kedd

Gareth Emery tündököl, mint az északai fény

Gareth Emery a borzas brit végre összeszedte magát és elkészítette első LP-jét, amit ráadásul saját kiadóján a Garuda-n hozott ki. A trance hívők már régóta várták ezt a pillanatot, nem csoda, hiszen Gaz polgári nevén az elmúlt években számtalan felejthetetlen zenével ('Metropolis', 'Exposure', 'This is that', 'More than anything' stb.) remixszel (Bobina 'Time and tide', Albert Vorne 'Formanterra what', Fabio XB & Andrea Mazza 'Light to lies', Tatana & Andrew Bennett ft Tiff Lacey'Closer' stb.) és élő fellépéssel örvendeztette meg az értő és táncolni szerető partiarcokat. Ami azért kellemes meglepetés első blikkre, hogy egy-két ismert momentumtól eltekintve friss darabok alkotják a korong gerincét. Ez már egy jó pont.
A Jerome Isma-Ae-vel közös 'Stars'-szal nyitunk, ami kicsit olyan, mint Randy Katana 'In silence'-ce, csak Emery-s attitűdben, Jerome hőn szeretett baseline-jával. Az 'El Segundo', mint ahogy azt a neve is előre jelzi, egy könnyedebb darab, egyszerű, de nagyszerű zongoradallammal. Minden a helyén, meglepiként hat egy ilyen muzsika Gareth tollából. A 'Too dark tonight' először nem tetszett, de csak azért mert felületesen hallgattam meg. Stílusilag nem tudnám hová sorolni: törtes, borongós hangvételű, csodaszépen éneklős, szívfacsaróan zongorázós, maximálisan bejövős alkotás. Az 'Arrival'-ban némi törzsi hatást vélek felfedezni egzotikus fúvóssal megspékelve a dalszerkezetben feszülő nyers energia mellett. Érdekes keresztezése a zenei világoknak, szó se róla. Az 'Into the light' kicsit 'Metropolis' utánérzés, bár kétségtelen, hogy Mark Frisch jelenléte jót tesz a dalnak. Aztán félidőben érkezik egy akkor melódia, hogy csak pislogunk. Tetszetős darab. A 'Full tilt' elég lassan indul be, emiatt sokan az album kakukktojásaként tartják számon, pedig csak türelem kell hozzá. Pedig van itt breakbeat betét is, meg egy felpörgős, szétcsavarós rész is. Nem egy könnyen emészthető track, de van benne fantázia. A 'Sanctuary'-t már ismerhetjük korábbról. Ezt a zenét nem igazán csipáztam, de azt kell mondjam többszöri kagylózás után ez a muzsika is rendben van, potenciális sláger köszönhetően Lucy Sanders bársonyos hangjának. A 'Citadel' egy kicsit olyan nekem, mint az 'Exposure', de még dallamosabb és kevésbé veretős kiadásban. A 'Fight the sunrise' már átcsúszik upliftingbe felépítése és tempója miatt is,. Egyébként bekúszik egy szenzációs gitárfoszlány, majd a fő dallamot jelentő zongora is ügyesen meggyőz bennünket, nem beszélve arról, hogy Lucy ismét kiteszi a lelkét. A záró 'All is now' Activa-val közös szerzemény, ez érződik is a megszólaláson (ez is felidézett bennem egy régebbi örökzöldet, mégpedig Miro - By your side-nak Ronski Speed remixét). A zene alapjai Activa-nak tulajdoníthatók, a többi Gaz-nak. Szépen összedobták amijük van, talán egy vokált még passzinthattak volna a végeredményhez, persze nem szabad elégedetlennek lennünk. Az ITunes-os extra kiadáson további négy zene szerepel, így a 'Will Be The Same' Emma Hewitt-el, a 'Global', az 'On a good day' bootleg és a 'Sanctuary' hivatalos videója.
Összességében egy izgalmas, változatos albumot kapunk, amin keresztül tökéletesen Gareth zenei énjét kapjuk vissza. Vannak elvontabb, slágeresebb és meglepő track-ek is, egy a közös bennük, hogy mind-mind minőségileg és zeneileg is megsüvegelendő alkotás. Tőlem kap egy 8,5/10-et.

Gareth Emery - Northern lights

Label: Garuda
Katalógus szám: GARUDACD02
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2010. szeptember
Stílus: Progressive trance
Producer: Gareth Emery

Tracklist:
1. Stars (ft Jerome Isma-Ae) (7:11)
2. El Segundo (5:53)
3. Too Dark Tonight (ft Roxanne Emery) (7:33)
4. Arrival (ft Brute Force) (5:31)
5. Into The Light (ft Mark Frisch) (5:18)
6. Full Tilt (7:46)
7. Sanctuary (ft Lucy Saunders) (7:27)
8. Citadel (5:31)
9. Fight The Sunrise (ft Lucy Saunders) (5:38)
10. All Is Now (ft Activa) (6:08)

1 megjegyzés:

  1. Tőlem is kap egy 8.5/10et az album.
    Mindegyik zene remek darab!
    Nekem a Full 'Tilt' a 'Citadel' és a Lucy Sanders énekesnővel készített 'Sanctuary' tetszett a legjobban!

    VálaszTörlés