2010. szeptember 17., péntek

Matt Darey nem tűnt el, csak átalakult

Matthew Darey ünnepelt sztár volt 1999-ben. Elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a trance zene soha nem látott népszerűségre tett szert akkor, egyedülálló hangzású zenéivel, remixeivel gyorsan belopta magát a dallamos stílus kedvelőinek szívébe. A nagy trance boom lecsengésével Matt is kénytelen volt új utat keresni magának. Igazság szerint sokáig csak próbálkozott, de egyszer csak ráérzett az új Darey-sound lényegi elemeire. A dallamintezitásból egy kicsit visszavett, cserébe akusztikus elemekkel bővítette a repertoárt. Rendszeres rádióműsorában, a 'Nocturnal'-ban már lecsekkolhattuk, hogy Matt hová fejlődött, s a nem tucatzenéket tartalmazó show-jaival és egyedi fellépéseivel egycsapásra újra ünnepelt dj-vé avanzsált. Azt hiszem ezt a Tiesto hiányában mindig potenciális áldozatok után szimatoló Black Hole kiadó is megneszelte. Megkínálták hát a lehetőséggel, hogy náluk hozza ki vadiúj mixlemezét (amiből azért az elmúlt években nem volt túl sok.
Az első lemez egyből egy csodálatos dallamos break darabbal nyit, aminek különlegessége, hogy honfitársunk Aeron Aether is közreműködik. A folytatás is dícséretes két hihetetlen mély prog house darabot kapunk az arcunkba. Innen kezdünk átcsúszni a manapság népszerű house hangzáshoz, ami az összeállítás laposodását is jelzi. Egy villanásra azért még futja Matt erejéből, amikor is saját zenéjét a 'Lost at sea'-t elcsepegteti Luiz B átiratában. Szenzációs darab. A mix második fele számomra már nem tartogatott izgalmakat, a hatásvadász-slágeres house zenék, amúgy sem tartoznak a kedvenceim közé.
A második diszknek ennek tudatában már félve vágtam neki. Azt kell, hogy mondjam itt kellemesen csalódtam. Már a nyitó 'Urban Astronauts féle 'See the sun'-nal is jelezte, hogy Matt itt jóval feszesebb tempót és magasabb minőséget fog hozni. Szépen úszunk a lágy prog house taktusok segítségével. A 'Back to zero' egész jól szól, a 'Time after time' Chris Reece révén lett valamirevaló muzsika, a 'Brave' a két Mac (Scott és Zimms) átiratában egy csöppet nyers, a 'Tokio dawn' a japán tengerpartra teleportál bennünket, a 'Back 2 the real' szépen előkészíti a terepet a mix második fénypontjának. Ki ne emlékezne Ridgewalkers 'Find'-jár El megigéző vokáljával? Anno az Andy Moor remix tarolt mindenhol, most valószínűleg a Logic Stories remake kezdi majd meg hódító körútját. Mikor már azt hisszük innen már nincs fentebb Matt rádob még egy lapáttal. Luiz B szenzációsat kerekít Kobana, Hatchet 'Play'-jéből, bár a szintihangok ismerősek, valahogy az atmoszféra mégis különlegesnek hat. Matt Urban Astronaut projektjének második sistergő bombája a 'Black flowers' gitáros-alternatív ízű Josh Gabriel remixkreálmánya tökéletes választás volt itt az utolsó harmadban. Személyes favoritom, a Sander Van Dien féle OneWorld 'Green bay'-je már Mr Sam 'Opus Tertio'-ján is kiemelkedően teljesített, de azt hiszem itt még jobb közegbe került. Michael Feiner 'Peace'-sze komolyabb szívritmus zavart már nem okoz, szimplán hozza a melankolikus, szállós hangulatvilágot.
Azt hiszem megérte egy darabig pihentetni ezt a mixet, mivel elsőre le is akartam törölni a gépemről. Aztán a két Urban Astronauts és a Oneworld illetve az Aeron Aether-es mjuzik miatt adtam még egy esélyt a dupla kompilációnak, és most alaposan végigböngészve azt kell mondjam jól döntöttem. Matt az elején kicsit még erőlködik, de aztán a második cd-vel magára talál, szépen válogat, tökéletesen mixel, ügyel a hangulati egységre. Azt hiszem ha ezt a vonalat követi még nagyon sokáig fogunk odafigyelni rá. Az első diszk sajna csak 5/10, a második viszont 10/10.

Matt Darey - Nocturnal

Label: Black Hole Recordings
Katalógus szám: Black Hole CD 68
Ország: Hollandia
Megjelent: 2010. április
Stílus: Progressive house, Trance
DJ mix: Matt Darey

Cd 1
1. Matt Darey & Aeron Aether ft. Ridgewalkers - Chasing The Sun (7:27)
2. Timo Garcia ft. Amber Jolene - Wonderlust (Shifter & Carvell Remix) (7:26)
3. Made By Monkeys ft. Darcy Conroy - I Think Of You (Rui Da Silva Mix) (7:48)
4. Colorless - Moonlight (5:50)
5. Sylvia Tosun & Loverush UK! - 5 Reasons (Donni Hotwheel Alternative Vocal Mix) (7:41)
6. Morgan Page - Strange Condition (DJ DLG Remix) (7:12)
7. Matt Darey ft. Ashley Tomberlin - Lost At Sea (Luiz B. Remix) (7:16)
8. Tikaro, J. Louis & Ferran ft. Clarence - Shine On Me (Robbie Rivera Rework) (5:13)
9. The Attic ft. Oh Laura - Release Me (Kevin Sunray Remix) (6:25)
10. Chris Domingo ft. Isabell - Switch On (4:50)
11. Lazy Jay - Float My Boat (Moguai Remx) (6:19)
12. Matt Darey & Sylvia Tosun - Lucy (Redroche Remix) (6:23)

Cd 2
1. Matt Darey pres. Urban Astronauts ft. Kate Smith - See The Sun (Aurosonic Intro Remix) (8:11)
2. Robbie Rivera ft. Denise Rivera - Back To Zero 2010 (George Acosta Mix) (6:48)
3. Feel & Alexander Popov ft. Tiff Lacey - Time After Time (Chris Reece Main Mix) (6:06)
4. First State ft. Sarah Howells - Brave (Mac & Mac Remix) (6:41)
5. Schodt - Tokio Dawn (Dinka Remix) (6:33)
6. Matt Darey feat. Allegra - Back 2 The Real (Kobana & Hatchet Remix) (5:27)
7. Ridgewalkers ft. El - Find (Logic Stories Remix) (6:15)
8. Kobana & Mario Hatchet - Play (Luiz B. Remix) (5:56)
9. Matt Darey pres. Urban Astronauts ft. Kristy Thirsk - Black Flowers (Josh Gabriel Remix) (7:18)
10. OneWorld - Green Bay (7:05)
11. Michael Feiner - Peace (5:52)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése