2010. szeptember 9., csütörtök

Tiesto számok új szemszögből

Mivel lassan kezdett nyomasztóvá válni a saját készítésű mixek dominanciája az oldalon itt az ideje egy friss albumajánlónak. Ahogy átléptünk szeptember hónapba érezhetően a lemezpiac is éledni kezdett nyári tetszhalottságából. Ezúttal egy remixkorongot vettem górcső alá, mégpedig az év egyik legmegosztóbb LP-jének, Tiesto 'Kaledioscope'-jának átértelmezéseit tartalmazó gyűjteményt. Azt előre le kell szögeznünk, hogy az ilyen típusú lemezek mindig hordanak magukban némi veszélyt, ugyanis a dögösebb remixek túlnőhetnek az eredeti darabokon, de ennek a fordítottja is megeshet. Hogy itt mi a szitu? Pár sor múlva kitérünk erre is.
A nyitó 'I will be here' Tijs remixében került fel, ami hangzásában legalább mínusz 6 évvel van lemaradva az aktuális trendekhez képest. Kicsit olyan mintha a producer egyedül maradt volna a studióban, s magányos kétségbeesésében ide-oda kapva próbálkozik valamire visszaemlékezni korábbi 'mestereinek' fortélyaiból. Ali Wilson az 'Its not the things you say'-t kapta telibe. Az alapok és a zenei körítés abszolút rendben van (talán Wilson-hoz képest még visszafogottabb is), a vokál nem nagyon kellene ide. A 'Who wants to be alon' Phillip D verziójában igazi főidős darab lett zongorás-összeborulós kiállással megdobva. A 'Louder than boom' már original-ban sem volt a szívem csücske, de a house tech-esebb oldalát képviselő Bart B More alapos pusztítást végez a saját kreálmányával. Az 'Escape me'-t a manapság igencsak felkapott Avicii gyúrta át: a végeredmény egy felemás klub house darab lett. A 'Knock you out'-ot Mysto és Pizzi vállalta be, elektrós alkotásuk elcsépelt megoldásokat vonultat fel. A 'Feel it in my bones'-on First State végzett átalakítási munkálatokat, de még milyet. Egy igazi progressive trance szörnyeteg született a stúdióban. Ferry Corsten sem maradhatott le, mint honfitárs, bár a címadó 'Kaledioscope'-ot egy eléggé szétszórt, koszos hangzású valamivé hegesztette át. A limonádé 'Here on Earth'-öt Nic Chagall tette naggyá, egy Cosmic Gate-s hangzású minőségi trance track kerekedett ki belőle. Két szimpla extended verzió után Jonas Stenberg pillanatai következnek. A fiatal tehetség remek munkát végzett az 'I am strong'-gal, amit ropogós High Contrast-os gúnyába öltöztetett. Az album legelviselhetőbb darabja a 'Century' volt számomra, itt három verzióban is kiélvezkedhettem rajta magam. A Ned Shepard, Sultan féle megközelítés túl lájtos, A TV Rock féle dark-os, de pont ezért bejövős, a Tijs féle átkeverés csak a hosszában tér el az album verziótól. Az 'I will be here' Wolfgang Gartner edit-jében már régebbről ismerős lehet, jól összerakott, laza, csipőrázós darab. Tijs azért rendesen nyomatja a saját remixeit is, az 'It's not the things you say'-t vette kezelésbe, kár volt, hiszen itt sincs a vájt fül számára semmi izgalom sem. Ugyanerre a darabra kreált pluszban Filthy Dukes egy disszonáns, vérszegény példányt. Zárásnak a 'Here on Earth' Alex Kunnari remixe marad, ami meglehetősen csapongóra sikerült. Vannak benne jó ötletek, de az egyik (a rossz) néha lehúzza a másikat (azaz a jót). Ez általában az album egészére elmondható.
Szóval itt állunk, egy csöppet sem elégedettebben, mint az eredeti anyag megjelenésekor. Sajnos Tijs elég rosszul válogatta meg a remixerek személyét, érződött, hogy a honfitársakat részesítette előnyben. Néhányan totál figyelembe vették az alapanyagot és emiatt nem tudtak eléggé elrugaszkodni, mások pedig inkább csak azokat az elemeket hagyták meg, amik a saját hangzásukban még kellemesen fel tudott oldódni. A 3-4 tekintélyes rework mellett a többi nem okoz igazi katarzist, s ez egyben megerősíti bennünk: a gyenge alapanyagból ez a garnitúra kb. ugyanazt a minőséget hozta ki, mint Tijs az első nekifutáskor. Nálam 5/10.

Tiësto - Kaleidoscope (Remixed)

Label: Ultra Records
Katalógus szám: UL2653
Megjelent: 2010. szeptember
Stílus: House
Producer: Tijs Verwest

Tracklist:
1. Tiësto ft. Sneaky Sound System - I will be here (Tiësto Remix) (7:12)
2. Tiësto ft. Kele Okereke - It's not the things you say (Ali Wilson remix) (7:49)
3. Tiësto ft. Nelly Furtado - Who wants to be alone (Phillip D remix) (9:33)
4. Tiësto - Louder Than Boom (Bart B More Remix) (7:08)
5. Tiësto ft. C.C. Sheffield - Escape me (Avicii Remix) (7:40)
6. Tiësto ft. Emily Haines - Knock You Out (Mysto & Pizzi Remix) (7:55)
7. Tiësto ft. Tegan & Sara - Feel it in my bones (First State remix) (8:40)
8. Tiësto ft. Jónsi - Kaleidoscope (Ferry Corsten remix) (8:46)
9. Tiësto ft. Cary Brothers - Here on Earth (Nic Chagall remix) (9:33)
10. Tiësto - Surrounded By Light (Extended Tiësto Remix) (8:52)
11. Tiësto - Always Near (Extended Tiësto Remix) (7:58)
12. Tiësto ft. Priscilla Ahn - I am strong (Jonas Stenberg Remix) (7:27)
13. Tiësto ft. Calvin Harris - Century (Ned Shepard & Sultan Remix) (8:43)
14. Tiësto - I will be here (Wolfgang Gartner Remix) (8:14)
15. Tiësto ft. Kele Okereke - It's not the same things you say (Tiësto Remix) (10:12)
16. Tiësto ft. Kele Okereke - It's not the same things you say (Filthy Dukes Remix) (7:59)
17. Tiësto ft. Calvin Harris - Century (TV Rock Remix) (7:11)
18. Tiësto ft. Calvin Harris - Century (Tiësto Remix) (8:09)
19. Tiësto ft. Cary Brothers - Here on Earth (Alex Kunnari remix) (8:52)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése