2010. október 19., kedd

Labelhopping II. - Eve, Hook, Whoop!

A cikksorozat második írásában is folytatódik a brit hegemónia. Ezúttal is három, az elmúlt
évtizedekre nagy hatást gyakorló labelt veszünk górcső alá.

Eve Records: Az Eve gyökerei egészen 1995-ig nyúlnak vissza. Az ezt követő 8 évben 53 single-t és számtalan albumot jelentettek meg. Hangzásukat tekintve jól megfért egymás mellett az acid-del nyakonöntött hardtrance és a millenium idején nekilendülő prog house és trance keveréke is. Érdekesség, hogy a label társalapítója Pablo Gargano jegyzi a megjelenések legalább felét. Az Eve, mint label ma is aktív, egy hosszabb szünet után új irányokat kerestek és találtak maguknak. Zeneileg az elektro-tól, a tech/deep house-on át a trance-ig minden belefér a profiljukba.
Előadók és itt megjelent számaik: Pablo Gargano (Trance in Saigon, Holding you tight), David Forbes (Questions must be asked), Markus Schulz (You won't see me cry), Dakota aka Markus Schulz, (Lost in Brixton), Carissa Mondavi (Solid ground).

Hook Records: A Hook-ot 1993-ban alapították a skóciai Aberdeen-ben a Bellboy Records testvérlabel-eként. Míg az Eve-nél Gargano vitte a prímet itt Chris Cowie ontotta magából a jobbnál jobb release-eket, különböző álnevek alatt. Mint a blogon korábban már olvasható interjúban mondta, itt azok a zenék jelentek meg, amik a Bellboy-os house/tech hangzást dúsították fogyaszthatóbb elemekkel. Az így létrehozott hipnotikus, a prog house és a goa határán lavírozó darabok révén a kiadó világhírnévre tett szert, lemezeiket Tiesto-tól kezdve Paul Oakenfold-ig mindenki pörgette. A Hook-nál olyan elsimert előadók ténykedtek, mint a Transa testvérek, az amerikai Christopher Lawrence, a multitálentum Chris Cowie és a két release után elnémuló Sandra Collins. Napjainkban újra nekiálltak a kiadásnak, a régi release-ket jelentetik meg digitális formában gondolva a mai fiatalokra is.
Előadók és ismertebb számaik: De Niro (Revolver), X-Cabs (Adena, Infectious, Cut to zero), Dawntreader (Mission) (mind Cowie projekt), Transa aka Dave & Brendan Webster (Prophase, Enervate), Christopher Lawrence (Shredder, Rush hour), Sandra Collins (Flutterby).

Whoop! Records: A Whoop!-ot 1994-ben grundolta Joel Xavier (aka Ground Zero) és Andy Lekker. A Whoop! is az izgalmas house sound-ot célozta meg, ami ha kellett deep-be hajlott, ha kellett a tribal került a fősodorba. Egyedi, másokkal nem összetéveszthető megszólalásuk egy jó időre tartósította helyüket a legjobb kiadók között. A zeneiparban megváltozott körülmények azonban őket is térdre kényszerítették. Aki egy kicsit közelebbről szeretne megismerkedni a label munkásságával mindenképp szerezze be a Whoop! Classics 1-et, amit Tarrantella aka Chistopher Roy Bourne állított össze három 50 perces dj mix formájában. Ezen saját és Redanka-val közös számai szerepelnek, néhány remix társaságában.
Előadók és számaik: Dominion aka Nigel Dawson (Lost without you, 11 hours), Tarrantella aka Chistopher Roy Bourne (Saturn, Karma), Redanka aka Andrew Thomas Holt (Scent of love), Kayestone aka Ricky Stone & Derek Kaye (Atmospheres). Folyt. köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése