2010. november 12., péntek

Labelhopping III.: Sounds Good, Superfly, Vapour

A Labelhopping rovat harmadik részében két német és egy ausztrál kiadó kerül górcső alá. Továbbra is a house ösvényén haladunk.

Sounds Good Records: A düsseldorfi székhelyű Sounds Good Records-ot 1995-ben Dieter Voss és a Saints & Sinners duó oszlopos tagja Wilfried Belz alapította (a formáció másik tagja ugyebár a legendás Van Bellen aka Jörg Querner). A label olyan hangzásra specializálódott, ami a prog house, a minimal techno, a tribal, az acid és a chill house keveréke volt. Hogy mikor melyik került előtérbe, az mindig az adott előadótól függött. Apropó előadók. Az elmúlt 16 évben igencsak tekintélyes bázist sikerült építeniük a fiúknak. A Sounds Good csapatot erősítette, Van Bellen, mint a Dove Beat ('La Paloma'), Saints & Sinners ('Summernight', 'Pushin Too Hard') és Sven Oliver (Escape, Dawn/Dusk). A katalógus bővítésébe besegített egy-egy release erejéig Andre Nalin és Ralf Beck (Nalin & Kane), a World Clique is. A label átvészelte a hagyományos kiadók kivéreztetését, s manapság is hallatt magáról egy-egy kiadvány erejéig. A legutóbb például a Saints & Sinners duó 'Echo Of The Night'-ját hozták ki.

Superfly Records: Végy két isteni tehetséggel és kiváló hallással megáldott producert, akik remekül menedzselik magukat és sok mindenkit ismernek. A Superfly Records szíve és lelke a Nalin & Kane duó volt, akik a progressive house-trance kiadójukat 1995-ben alapították. A lemezkatalógusuk rá a példa (egy-két gyengébb darab kivételével), hogy a németek nemcsak a techno-ban alkottak nagyot. Aki megszerzi és végighallgatja a Superfly katalógust minden bizonnyal elégedetten dől majd hátra a karosszékben. Ugyebár itt jelentetett meg lemezeket a Nalin & Kane ('K-People', 'Beachball', 'Talkin About', 'Open Your Eyes', 'Live at The Crystal Palace'), Moguai ('Beatbox'), Laguna Seca ('The Flow'), Sinus ('Blob'), Dj Gordon ('Moonshine Boogie'), Oliver Moldan ('My Destiny'), Bush II Bush ('The Piano Track') és Van Bellen ('Let Me Take You' - szenzációs N&K remixben) is.

Vapour Records: Hogy már réges régen nem (csak) Európa az elektronikus tánczene központja nem újdonság. Anno emlékszem nem kis hátránnyal kellett megküzdjenek a tengerentúli kiadóknak, mivel az európai label-ek jobban benne voltak a zenei vérkeringésben. Ausztráliában is számtalan őstehetség (Anthony Pappa, Infusion, Luke Chable, Kasey Taylor) élt és ténykedett ekkoriban, akik a távolság miatt csak lassacskán tudtak „odajutni a fazékhoz”. Kasey Taylor 1998-ban belevágott a nagy bizniszbe, s tessék: a sikerszéria azóta is töretlen. Az alapanyag: house alapok, progressive körítés, helyenként átevezve goa felségvizekre. Persze a sikerhez rajta kívül további előadók is kellettek. Csak néhány név és zene a teljesség igénye nélkül: Rush ('Regret'), Ocean Wave ('Velvet'), Highland ('No Way Out'), Luke Chable pres Quest ('The Sheperd'), Fitalic ('Viewpoint'), Chris Micali ('God Save Us').

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése