2010. november 24., szerda

Timewave, a naprendszer muzsikusa

A Mistique Music elég erős évet tudhat maga mögött, hiszen nem volt olyan hónap, hogy három-négy EP-vel, illetve egy szerzői albummal örvendeztesse meg a progressive zenék szerelmeseit. Ezúttal a finn Antti Ervasti azaz Timewave kapta meg élete lehetőségét, hiszen első LP-jét a 'Solar system'-et Michael & Levan kiadója vette a szárnyai alá. Szó mi szó Timewave sem az a magamutogató ember, hiszen myspace profilján alig találni releváns infót róla. Persze az avatott zenegyűjtök tudják, hogy Antti az idén már okozott pár meglepetést produkciójival és remixeivel, így a 'Solar system'-et kézbe véve már előre körvonalazódott a hanganyag milyensége.
Az első zenével a 'Re-Entry'-vel egyből felfedezésre indulunk. A tudományos dokumentumfilm rendezőknek már itt hevesebben doboghat a szíve, hiszen egy olyan hangképet kapunk, amit egyszerűen csak a galaxis végtelenségével tudunk társítani. A monotonul hömpölygő string szőnyeg uralmát emberi beszédfoszlányok teszik még misztikusabbá, s mielőtt már bedőlnénk, érkezik a break alap, ami elemi lökést ad az egész struktúrának. Csodadarab. Az 'Outer rim' mélyről indít egy string hang bukkan fel, majd tűnik el. Aztán szépen elkezdünk építkezni, de még hogy. Egyik ámulatból a másikba esünk. Egy zongoradallam adja a lelkét a dallamszekciónak, a legfontosabb mozaikdarab ez a kirakósdiban, ahol minden tökéletesen passzol egymáshoz. A 'Chance of life' már 4/4-es alapokon nyugszik, maximálisan hozza a Mistique-es hangzást. Ami külön öröm, hogy nem kell elunni magunkat a felvezetésen, hamar a lényegre térünk. A kiállásban azért némi break is belefér, a melódiát felkarolva. A 'Void' intro mixben 3 percig húz minket, majd nekilódulunk a bolygóközi razziának. Bajban vagyok, mert nem tudom szavakkal leírni azt, amit hallgatás közben érzek. Eszméletlen. A 'Beyond the horizon' is egy tökéletes prog break eresztés, ami az eddigiekhez képest lendületesebb. A haladóbb szellemiségű lemezlovasok, akár be is tudják vetni a szettjeikben, mivel van fel és levezetése a számnak, szóval a melódiákkal tűzdelt törtütemek elkötelezett hívei készüljetek, ezt főidőben kapjátok majd a bulin! A 'Desolate world' már-már trance-s erényekkel bír, a dallam felemelő, ha becsukom a szemem elképzelem, hogy egy emberként hogy emelné erre mindenki fel a kezét egy partin. Az 'Exodus' kvázi ugyanezt a formát hozza, a 'Searching for the lost' újra visszavesz a tempóból. Egy komótosabb prog darab bontakozik itt ki, ahol egy űrbéli dallamfoszlány a húzó tényező. A 'United'-el break ütemeken száguldunk, mesés melódia kíséretében. A záró 'To infinity' legalább annyira mély, mint a Deep In Calm darabok. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok erről a számról is nyilatkozni.
Összességében egy iszonyatosan eltalált lemezzel van dolgunk. Méghogy a finnek csak a trance uplifting válfajához értenek? Pár hónapja Miika Kuisma okozott nekünk kellemes pillanatokat albumával, most pedig Timewave tett le az asztalra egy olyan LP-t, ami simán versenyben lesz a blog szerkesztőségében az év lemeze díjért. Összetett, szépen kidolgozott hangzás, a progressive house és prog break stílusok minden szerethető stílusjegyével felvértezve. 9,5/10 kap tőlem, ez már majdnem tökéletes!

Timewave - Solar system

Label: Mistique Music
Katalógus szám: MIST109
Ország: Grúzia
Megjelent: 2010. november
Stílus: Progressive house, break, psy
Producer: Antti Ervasti

Tracklist:
1. Re-Etry (8:39)
2. Outer rim (9:04)
3. Chance of life (9:06)
4. Void (Intro mix) (9:22)
5. Beyond the horizon (8:26)
6. Desolate world (9:12)
7. Exodus (9:31)
8. Searching for the lost (7:56)
9. United (8:30)
10. To infinity (10:25)

Belehallgatás az albumba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése