2010. december 2., csütörtök

Lapozgató Vol. 7: Paul Oakenfold - A Lively Mind

"Paul Oakenfoldot, mint a modern tánczene egyik legdivatosabb figuráját, nem nagyon kell bemutatni – trance és house berkekben immár évtizedek óta tömegeket mozgat, és az ezredfordulón már Hollywood is felfedezte magának (Swordfish). Első szerzői nagylemeze, a sztárparádés Bunkka 2002-ben jelent meg, és több mint egymillió példányban talált gazdára. Az új album pontosan onnan folytatódik, ahol az előző véget ért, ugyanazzal a lendülettel, hasonló zenei megoldásokkal, jó néhány sztárvendéggel és igazi izgalmak nélkül."

"Az első perctől megkapja a hallgató a jól megérdemelt adrenalin flash-t: a zenéjében Madonna utóbbi slágereire hajazó Faster Kill Pussycat című beharangozó kislemezdal a brit Sneakar Pimps triphopzenekar egykori énekesnőjével, Kelli Alival íródott, de Brittany Murphy, a 8 mérföld és Sin City című filmekből ismert vagány fiatal színésznő énekli. Ezután pillanatnyi pihenőre sincs esély: a No Compromise még beindultabb forma, amiben Oakenfold felfedezettje, Spitfire énekel. Az ezt követő Sex N’ Money furcsa zene: a Knight Rider némileg eltorzított témájára úszik rá egy house ütem, arra pedig gitárnyűvés, mindez megspékelve Pharrell Williams (Neptunes, N.E.R.D.) énekével, aki – mi tagadás – elég furcsán hat ebben a miliőben. Jó DJ-ként – tudván, hogy csak egy órácskája van – Oakenfold ezen a ponton még rátesz egy lapáttal: a Switch On afféle dance zúzda Prodigy-módra, rengeteg gitárral, akciófilm-betétdal hangulattal, a mikrofonnál a Onerepublic-tag Ryan Tedderrel, aki később aztán még két számban is visszatér."

"Addig azonban itt van az Amsterdam című darab, amiben Paul egy misztikus utazásra ereszkedik a trance bugyraiba (izgalmasnak sajnos ez sem nevezhető, egyszerre epikus és döngölős, de hát mindig lesznek majd, akik pont ezt szeretik, és ki vágná ezt jobban Oakenfoldnál?). A Set It Off újabb meglepetést hoz: maga a legendás Grandmaster Flash szövegel egy electro, break, dance és opera elemeket felvillantó alapra. Ezután jön a második Ryan Tedder-es darab, egy zongorás pop-ballada képében, ami pillanatnyi megnyugvást hoz, de csak a tempó alapján. A Praise The Lord újabb sebességváltással jár, természetesen felfelé, a gitártéma érdekes, de a szinti igencsak ódon hangszíne komoly csapás. Aztán a Save The Last Trance For Me következik – no comment."

"Ezután ismét Ryan Tedder jön egy egekig szárnyaló zúzós euro-trance darabbal. Az utolsó előtti dal, a Vulnerable egész jó – ebben a Bad Apples zenekar vendégszerepel, amellyel Oakenfoldnak komolyabb tervei is vannak: saját kiadójánál, a Perfectónál akarja megjelentetni bemutatkozó nagylemezüket, csakúgy mint a már említett Spitfire-ét. Az album utolsó számában is Spitfire énekel, és ebben aztán tényleg van minden: olyan mintha a Cult megmártózott volna a manchesteri rave-ben, ami nem rossz, még a Rolling Stones-féle huhogás is jól áll, a vége viszont nagyon kurtán lett lekeverve, mintha kirúgták volna a bagázst a stúdióból, pedig ez nem valószínű. Legalább valami jó dumát, valami szöveges geget tehettek volna a végére, ha mostanában leginkább már úgyis filmzenében utazik emberünk. Talán majd legközelebb… " (forrás: EST.hu, 2006.08.29)

Paul Oakenfold - A Lively Mind

Label: Virgin Music (France), EMI Music (France)
Katalógus szám: 0946 3 60976 2 6, 3609762
Megjelent: 2006 június 2.
Ország: Európa
Stílus: Trance, Hip Hop, Progressive Trance

Tracklist:
1. Faster Kill Pussycat (feat. Brittany Murphy)
2. No Compromise (feat. Spitfire)
3. Sex 'N' Money (feat. Pharrell Williams)
4. Switch On (feat. Ryan Tedder)
5. Amsterdam
6. Set It Off (feat. Grandmaster Flash)
7. The Way I Feel (feat. Ryan Tedder)
8. Praise The Lord (feat. Sarai)
9. Save The Last Trance For Me
10. Not Over (feat. Ryan Tedder)
11. Vulnerable (feat. Bad Apples)
12. Feed Your Mind (feat. Spitfire)

1 megjegyzés:

  1. Én a Bunkka-tól sem voltam hátraesve, de ez az album totálisan mellélőtt. Két szám van, ami elfogadható, ez az Amsterdam és a Save the last trance for me.

    VálaszTörlés