2010. december 1., szerda

Opus Quarto: Mr Sam meghódítja Jeruzsálemet

A napokban jelent meg Samuel Paquet aka Mr. Sam nagy sikerű 'Opus' mixsorozatának negyedik epizódja. Ennek két különlegessége van. Egyrészt az előbbiekhez viszonyítva ez csak szimpla cd-s lett, másrészt a hangzás némileg egy földrajzi területhez, történetesen Jeruzsálemhez lett kötve. Ezzel a húzzással nekem nincs bajom, sőt tetten érhető rajta némi tudatosság, ahogy a Tiesto féle 'In Search Of sunrise' részek után keletkezett űrt (ugye mindenki tudja, hogy az ISOS Tijs nélkül is robog tovább, mostmár Richard Durand égisze alatt - a szerk.) igyekszik Samuel bácsi betömni. Mivel az előző három Opus release is abszolút rendben volt zeneileg, így nagy reményekkel vágtam neki a cd pörgetésébe.
Az intro muzsika egyből elhelyez bennünket a térképre, Izrael fővárosába, a világ egyik leghíresebb vallási központjába Jeruzsálembe. Dícséret illeti ezért Thomas DeColita-t. S már meg is érkezik a következő gyöngyszem, Amurai és Sean Ryan közöse, a 'Killing me inside', ami csodaszép zongora dallamával és Sean Ryan visszafogott, de fülbemászó énekének köszönhetően sikerült igazán ütősre. Makotrax 'Persuade me'-je instrumentális gyönyöröket tartogat a számunkra, némi arpeggio szaladgál a háttérben perlekedve a komolyzenébe illő fő string-gel. Hogy hazánk is képviseltesse magát arról Császár Előd Pink Flood alteregója gondoskodik. Előd még pár évvel ezelőtt remixelte Tiff Lacey 'Someone like you'-ját, de ha jól tudom nem lett kiadva a dal ezen verziója. Itt James Nelson progi köntösben tálalja az angyali hang parádézását. Kicsit szigorúbbra veszi a hangulatot Sam, saját alkotásával a 'One day'-jel, s annak is a KhoMha remixével terelget bennünket a trance-sebb vonal irányába. KhoMha el is időzik egy picit, 'Sharem' című spirituális erényeket is kecsegtető száma ismét emlékeztet bennünket, hogy a Közel-Keleten időzünk gondolatban. Itt egy kevésbé szerencsés átúsztatás következik, majd Sam és Fred Baker régebbi közöse érkezik a 'Forever waiting', Sesta vadiúj remixében. Szerencsére az átiratot jegyző Sesta megtartotta az eredeti szám legjobb elemeit, s hegesztette rá a kor követelményeinek megfelelő alapra. Nhato 'Dreamers symphony'-ja becsempész némi 'glockenspiel' életérzést a harangkongásos dallamával, de mielőtt gagyiba csúszna a dolog továbblépünk. A hangulat igencsak ál-patetikus emiatt, de a szerzemény pörgős része eltereli erről a figyelmünket. Itt is érdekes áthúzásnak lehetünk fültanúi, erre jobban kellett volna figyelni, mintah egy ütemmel elcsúszott volan az egész cucc. Sesta veszi vissza a stafétát a kiállásában angyali 'Runaway'-jel, ami alapján bizton állíthatom érdemes lesz a jövőben odafigyelni rá. Nuera és Szen 'Love Lost'-ja egy elektro-trance köntösbe bújtatott imára hasonlít, Ruby & Tony 'Hindi'-je egy pánsípra emlékeztető synth preset-et vet be, ami nyugodtan kimaradhatott volna innen. Egyébként az egész mixet tekintve ez a darab lóg ki leginkább a sorból erőltetetten koszos-zajos sound-ja miatt. Újra Sesta kezében a gyeplő, nem baj őrá rábízhatjuk magunkat. Az 'On Fire' szaggatot hatású effektjével helyenként Airwave hőskorát idézi fel. A záró darab Moonpax 'Ahava'-ja, ami sodró melódiájával gondoskodik az ideális befejezésről.
Összességében sajnos csak egy közepes mixszel van dolgunk. Bár Sam ügyesen friss zenékkel bombáz bennünket, igazából nem jön le úgy globálisan, hogy ez a kiadvány Jeruzsálemhez kötődne, csak nyomokban. Helyenként a harmónia érzésem is csorbult, de ez legyen a minimum. Nincs igazán kiemelkedő szerzemény az 'Opus Quarto'-n, csak sok jó illetve közepes szintű track sorakozik. Ezt talán egy második lemezzel lehetett volna kompenzálni, de az most elmaradt. Így csak 7/10-et tudok rá adni.

Opus Quarto: Jerusalem mixed by Mr Sam

Label: Black Hole Recordings
Katalógus szám: Black Hole CD 74

Ország: Hollandia

Megjelent: 2010. november

Stílus: Trance, progressive house

Dj mix: Mr. Sam


Tracklist:
1. Thomas DeColita - Jerusalem (Opus Quarto Intro) (2:27)
2. Amurai feat. Sean Ryan - Killing Me Inside (Intro Mix) (7:30)
3. Makotrax - Persuade Me (7:52)
4. Pink Flood feat. Tiff Lacey - Someone Like You (James Nelson Like Prog Remix) (9:18)
5. Mr Sam feat. Kirsty Hawkshaw - One Day (KhoMha Remix) (7:50)
6. KhoMha - Sharem (Sunrise Mix) (6:42)
7. Mr Sam vs. Fred Baker pres. As One - Forever Waiting (Sesta Remix) (7:17)
8. Nhato - Dreamer's Symphony (7:51)
9. Sesta - Runaway (7:11)
10. Nuera feat. Szen - Love Lost (Electro Mix) (7:43)
11. Ruby & Tony - Hindi (7:28)
12. Sesta - On Fire (6:22)
13. Moonpax - Ahava (7:20)

Belehallgatós, megvásárlós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése