2010. december 7., kedd

A Signum duó csak nekünk, értünk zenél

Nagyon kevés olyan aktív formáció van trance berkekben, amely dacolva a változás állandó szelével talpon maradt, több mint egy évtizeden keresztül. A Ronald Hagen és Pascal Minnaard alkotta Signum azonban ilyen, hiszen 1997-es 'Adaptor EP'-jük óta rendületlenül haladnak előre, s aratnak folyamatosan sikereket. Olyan megaslágereket köszönhetünk a két holland legénynek, mint a 'What Ya Got 4 Me', a 'Coming On Strong', a 'Cura Me', a 'Push Through', a 'Come around again' és a 'Royal Flash'. Remixerként is hihetetlenül aktívak voltak Ron-ék, hiszen a Scooter-től kezdve a Blank & Jones-on át Yves DeRuyter-ig és KayCee-ig egy rakat szenzációs átiratot készítettek, hogy egyedi hangzásukat mások darabjain keresztül is terjeszteni tudják. Végre ennyi évnyi várakozás után úgy döntött a páros, hogy átadnak egy albumra valót magukból nekünk.
Amit előre kell bocsátanom az LP-ből két verzió is létezik, a normál edition, ami 12 gyöngyszemet rejt, míg az a változat, amit én is birtokolok és bemutatok csak 10 zenét tartalmaz extended mixben (lehagyva a 'Cinematical'-t és a 'Gonna Take Time'-ot valamint az 'Ancient World' Orchestral Mix helyett Club mixben dübörög, de azt hiszem ez bocsánatos bűn).
A korong a tavalyi ASOT dupláról már jól ismert flamenco gitárral és perzselő nyári életérzéssel felturbózott 'Riddles in the sand', amit a srácok nem is Signum-ként, hanem Ron Hagen and Pascal M-ként jegyeztek. A 'Shamisan' elég tempósan nyit, de nem kell félnünk, hiszen olyan dallamok következnek, amitől garantáltan libabőrösek leszünk. Továbbra is a tengerparton érezzük magunkat lélekben, ami nem rossz télvíz idején. Az album előhírnökeként kiadott Kate Lousie Smith vokáljával felvértezett 'Liberate' visszafogottan építkezik, a meglepően progressive alapra kellemesen úszik rá a kiállásban a zongora, majd szépen sodródunk tovább a trance farvizén. A másik nagy nevű vendégénekes, aki az LP-n felbukkan nem más, mint Julie Thompson, aki a 'Never be the same'-ben elég tisztességeset domborít, ha már elhívták jammelni. Rövid intro után belevágunk a lecsóba, valódi főidős trancer kerekedik a trackből, ami kiállásában egy csöppet Mason 'You're not alone'-ját idézi fel bennem, de ezt nem érzem bajnak, mivel a 'felhasznált irodalom' az elmúlt év egyik legjobb zenéje véleményem szerint. Az 'Addicted'-et is már régi ismerősként üdvözölhetjük, amin akár le is csekkolhatjuk mennyit változott a trance azóta, amióta ez EP-n megjelent. Szerintem sokat (giccsesebb dallamok, fékezhetetlen tempó) és nem éppen pozitív irányba. Ha már régebbi darabokról beszélek érkezik a 'Coming On Strong' 2010-es verziója, ami a mai trendekhez igazodik alapjait tekintve. A kiállásban aztán megkapjuk az ismert string-et és nyávogós vokálmintát, a fődallam elnyújtva de ott tanyázik a felpörgés után a darabban, ügyes megközelítése a '99-es klasszikusnak. A 'Healesville Sanctuary'-t is ismerheti minden ASOT rajongó, hiszen Armin elég sokat pörgette ezt a gyöngyszemet másrészt ide az ASOT 450-es partira hegesztett intro verzió került fel. Az újnak ható felvezetés után aztán érkezik az angyali kórus, ami mindent visz még mindig, a spirituális érzést keltő dallam pedig az elmúlt évek egyik legmegindítóbb melódiája lett (amihez azért kellett Roger Shah szakértelme is). A 'Beyond this Earth' komolyzenei vénája is megsüvegelendő, valahogy így kell alapanyagként beépíteni a trance zenékbe klasszikus muzsikákat. Bár a fiúknak ebben van tapasztalatuk, hisz a 'Royal Flash' is ügyesen ötvözte a klasszikust a modernnel. A 'Centurion' szintén szimfónikus hatással operál némi supersaw szinti körítéssel megfűszerezve, hasonló minőségben, mint az előző zene. A záró muzsika a Shah-al közös 'Ancient World' kicsit a 'Healesville Sanctuary' és a 'Centurion' ötvözése hangzásvilágot tekintve, de ez sem okoz fennakadást, hiszen annyira szívbe markoló kompozíció, hogy lehetetlen nem beleszeretni első hallgatásra.
Az 'Extended Version'-ök meghallgatása után azt kell mondjam Ron és Pascal igencsak kitettek magukért. Bár Michael Cassette esetében felróttam, hogy kevés a friss zene, itt ez nem ütközik ki annyira látványosan. Zeneileg, dallamilag nagyon egybe van a korong, a klasszikus műrészek beépítése nagy húzás volt a producerek részéről. A Gareth Emery albummal egyetemben ez a korong fej-fej mellett vezeti a trance LP-k ranglistáját nálam, 8/10-es pontszámot érdemel.

Signum - For You (Extended Versions)


Label: Armada Digital
Katalógus szám: ARDI 1900
Ország: Hollandia
Megjelent: 2010. december
Stílus: Trance
Producerek: Ronald Hagen, Pascal Minnaard

Tracklist:
1. Riddles In The Sand (pres by Ron Hagen and Pascal M) (7:07)
2. Shamisan (7:45)
3. Liberate (feat Kate Louise Smith) (7:01)
4. Never Be The Same (ft Julie Thompson) (8:28)
5. Addicted (8:56)
6. Coming On Strong 2010 (9:10)
7. Healesville Sanctuary (ft Roger Shah) (ASOT 450 Extended Intro Mix) (7:42)
8. Beyond This Earth (7:55)
9. Centurion (8:26)
10. Ancient World (ft Roger Shah) (6:28)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése