2011. január 13., csütörtök

Kicsit kiégett lett a Hardfloor-féle savparádé

Azért választottam a Hardfloor albumot részletes szétcincálásra, mivel nagy rajongója vagyok a fiúk munkásságának. Amikor 1992-ben meglepték a világot az Acperience-szel, (ami köztudottan elsőként használja a kiállás-felpörgetés-szétesés sémát) még senki sem gondolta, hogy az általuk képviselt acid house/techno vonal még 2010-ben is tízezreket csigáz fel. Pedig így van, hiszen legfrissebb, szám szerint nyolcadik LP-jükre a 'Two guys three boxes'-ra is rengetegen voltak kiváncsiak, kiváncsian fürkészve, hogy mi új van még a nap alatt, amit acid-nek hívnak.
A kezdő darab a címadó '2 guys 3 boxes' egyből vastagon a nyakunkba zúdítja az acid sound-ot. Nagy meglepetésre nem kell számítani, ugyanazt halljuk, mint eddig csak még karakteresebb a master mellett megy a pluttyogás és csipogás. A 'One flew over the silverbox' egy fokkal epikusabb a kezdéshez képest, ahol egy sejtelmes, egyben félelmetes filterezett morgás játssza a főszerepet, ami gyakorlatilag a szám mozgatórugója. A 'Mesmerizing liquids' egy könnyed stílusgyakorlat, semmi egyéb. Az E.R.P.-el közös '4th dimension of the 5th ward' már sokkal izgibb matéria. Tört ütemeken gördül be némi elektro groove, plusz a stratoszférából kölcsönkért string-ek is végre munkába állnak. Ez igen, ez már finom. A 'Silver submarine' visszatér a kitaposott ösvényre, igazából csak a harcedzett acid-harcosok találnak benne mélyebb tartalmat, kicsit egy kaptafa track. A 'F.U.B.A.R.' már agresszívabb, feszesebb témát boncolgat, én ghost acid-nek hívnám. A 'You know the score'-ban ismét E.R.P. hozza vissza az újdonság szelét. Az újabb elektro acid darab enyhe filmzenés string nyúzással karöltve szerintem életképes irány lenne a savas hangzás művelőinek. A 'TB or not TB' egy egyszerű téma modulálása egy őrült nagy delay-effekttel a kiállásban. A 'Return of the analog multichrist'-ban ismét a tekergetés-nyúzás dominál, a záró 'Heavy on wire' kicsit visszakanyarodik a letisztultabb vonal felé, de nem okoz különösebb katarzist.
Összességében az jött be, amit sejtettem. Oliver és Ramon megmaradtak a bevállt dolgoknál, ami 2/3-áben unalmas albumot eredményez. Egyedül azok a darabok tetszenek, ahol új elemekkel vegyítik az acidet, illetve ahol annak a lassabb, epikusabb válfaját tolják előtérbe. Remélem a következő LP-nél már elismerőbb hangon szólhatok, de itt csak a rajongásom és a jó szívem adat 6/10-et a lemeznek.

Hardfloor - Two guys three boxes

Label: Hardfloor
Katalógus szám: HFCD 3
Ország: Németország
Megjelent: 2010. december
Stílus: Acid house, break
Producerek: Oliver Bondzio, Ramon Zenker

Tracklist:
1. 2 guys 3 boxes (7:54)
2. One flew over the Silverbox (6:58)
3. Mesmerizing liquids (7:17)
4. 4th dimension of the 5th ward (ft E.R.P.) (6:06)
5. Silver submarine (6:57)
6. In acid we trust (8:16)
7. F.U.B.A.R. (Fucked Up Beyond All Recognition) (5:52)
8. You know the score (ft. E.R.P.) (6:23)
9. TB or not TB (6:46)
10. The return of the analog multichrist (8:44)
11. Heavy on wire (7:36)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése