2011. január 14., péntek

Natious visszatér 9 év hallgatás után

Amikor megláttam, hogy megjelent egy Natious válogatás, nem is hittem a szememnek. Tim Ratcliffe ugyanis az elmúlt években egyáltalán nem volt aktív, míg a millenium idején EP-t EP-re halmozott. Most azonban valamiért rászánta magát, hogy legjobb darabjait egy gyűjtőkorongra préselje fel. Egyébként Tim anno 1999-ben bukkant fel az 'Amber'-rel (aminek Paul Oakenfold lemezestáskájában bérelt helye volt), s valahol 2001 környékén hagyta abba a zenefabrikálást. A fennmaradt műremekeket most megismerhetjük, ha szánunk egy kósza órácskát a Natious diszkográfiára.
Az 'Another world' egy tempós prog house, amely imitt-amott már goába csúszik. Az 'Amber' az egyik kedvenc Natious-számom. A dallam olyan egyszerű, mint a szög, a körítés pedig hozza a 2000-es évek prog darabjainak atmoszféráját. Az 'Under one sun' egy pop-os beütésű muzsika bugyinedvesítő férfivokállal és erőltetett rapbetéttel. Nagyon nagy kakukktojás, amit én biztosan lehagytam volna a kompilációról. A 'Stylo'-val szerencsére visszatagozódunk a minőségi zenék világába. Egy kicsit azért fura itt is az összhatás, hiszen egy morgós groove és egy vinyogós FX hang kergetőzik egymással. A 'Thrust 1' viszont minden fanyalgót meggyőz, hiszen egy gyönyörűen összerakott progressive darab, egy repetitív, adrenalinhúzós melódiával és szépen elnyújtott kiállással. A 'Lift' az acid-et is hadrendbe állítja, ellenpontként a stringek is végre nekiindulnak, karaktert adva a track-nek. A 'Power crazed' második nagy favoritom. Anno Ferry Corsten pörgette a Trance Nation 2001-en. Az egész olyan hatással bír, mint súlytalanul lebegni valahol a Föld körül, miközben égitestek húznak el mellettünk a végtelen feketeségben. Az 'Arisen' a kiállásig tucatdarab, ám a breakdown egy éteri vokálfoszlánnyal egyből izgalmassá teszi az audiótúrát. A 'Sunshine' az átlagosnál dallamosabb alkotás, ízléses deep háttérrel. A 'Thrust 2' méltó az egyes rész sikerére, itt még pulzálóbb körítésben élvezhetjük a melódiát. A 'Space dust' helyenként disszonánsba hajló űracid, amihez külön hangulat kell. A végére bónuszban ott figyel a 'Stylo' Mark Shimmon átirata, ami egy sokkal életképesebb változat, mint az eredeti matéria volt.
Összességében örömteli, hogy végre ez a gyűjtemény is elérhetővé vált, azonban egyben hallgatva túl egységesnek és egysíkúnak, helyenként hangzásában 'retronak' érzem. A fénypontok azért megvannak, de sok újat nem hámozunk ki az albumból. Mindent egybe vetve 7/10-et adok rá, ha ez mondjuk 8 éve jön ki, tutira többre vitte volna...

Natious - Under One Sun - The Natious Collection

Label: Northern Exposure Recordings
Katalógus szám: NEXP 012
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2010. december
Stílus: Goa, Trance
Producer: Tim Ratcliffe


Tracklist:
1. Another world (8:27)
2. Amber (Silk mix) (7:58)
3. Under one sun (6:16)
4. Stylo (8:27)
5. Thrust 1 (9:09)
6. Lift (10:38)
7. Power crazed (9:00)
8. Arisen (9:19)
9. Sunshine (8:33)
10. Thrust 2 (9:15)
11. Space dust (8:28)
12. Stylo (Mark Shimmon vs 3rd Degree Burn remix) (7:25)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése