2011. február 9., szerda

Madoka gyógymódja az egyedüllétre

Emlékszem Madoka aka Mark Venneri munkásságára valamikor 2004 környékén figyeltem fel. Ekkor látott napvilágot a 'Plataforma' EP-je, ami egy epikus original mellett egy break filler Elite Force remixet is tartalmazott. Persze visszakeresgélve én már le voltam pár évvel maradva, hiszen 2000-ben jelent meg első kiadványa 'Cabaret/Procedures' a Deep Records-nál. Ettől függetlenül látótárbe került Madoka, mint akire figyelni kell. És érdemes volt rá figyelni, hiszen zsinórban alkotta az underground hit-eket: Afterburner (főleg a Max Graham remix a bejövős), If I could fly (ez meg Matthew Dekay törtes variációjában) és a 'Drift'. Egészen 2007-ig kellett várni arra, hogy Mark egy egész albumra való anyagot összegyűjtsön és publikálja azt. Első és eddig egyetlen LP-je a 'A Cure For Loneliness' igazi különlegességem hogy az előző sorokban említett darabok közül egyet sem tartalmaz, tehát vadiúj számokat küld harcba a minőségi szórakoztatásért.
A nyitó 'A short walk home' a deep house hangzás jegyében fogant. Szolidan építkezünk, lassan rétegződnek egymásra a hangképek. Egy kis dallam, egy szépen beágyazott string, majd egy figyelemfelkeltő sub érkezik nagy megelégedésünkre. Minőségi darab, ami abszolút az időtlen hangzás iskolapéldája. A 'This story is old' folytatja a megkezdett vonalat, de kicsivel progressive-bbre veszi a figurát, s gyakorlatilag a 'Plataforma' kistestvéreként funkcionál. Az 'Our heritage' finom tribal groove-ja lendületbe hoz mindenkit. A főtéma az eddigiekhez képest szikárabb és monotonabb (és elvontabb), de így is abszolút bejövős. A 'Sofia' egy jól eltalált riff variálgatására épül, a kiállásban külön kiemelve az erősen delay-ezett melódia nyers szépségét. A 'More devices' egy igazi hibrid: az alap tribal, a rétegek közt funky elemeket is találni, később némi gitárnyúzás is befigyel, de alapjában véve egy deep house ízű dallam dominálja végig a számot. A 'Strata' eléggé szétcsavart fesztiválokra való tech house track, fémes sistergéssel és vastag, kaján baseline-nal. A 'Warhead' sem finomkodik, igazi koszos hangzással kínál meg bennünket, egy sejtelmes gitár preset diktálja a megkapó dallamot, ami eléggé szét lett küldve effektekkel. A 'Greenhouse'-t én az 'Our heritage'-hez tudnám hasonlítani kísérletezős jellege miatt. Mark igencsak csínján bánik a dallamokkal, itt is a technikai megoldások kapják a főszerepet. Talán túl is van virtuózkodva a lényeg, helyenként már fülsértően disszonánsba hajló.
Összességében egy igazi ritkasággal van dolgunk, ami az album beszerezhetőségét illeti. A hanganyag jellegét elemezve elmondhatjuk egy erős közepes LP-t sikerült Madoka-nak összehoznia, ami jó-jó, de néhol túlságosan monoton, és ritmus, valamint effektközpontú. Nekem pont a deep-es, finomabb texturák keltették fel a figyelmemet. Ebből viszont pont, hogy kevesebbet kapunk, így csak 7,5/10-et érdemel tőlem.

Madoka - A Cure For Loneliness

Label: Metamotional Music
Katalógus szám: MMM007
Ország: Egyesült Államok
Megjelent: 2007. augusztus
Stílus: House
Producer: Mark Venneri

Tracklist:
1. A Short Walk Home (8:16)
2. This Story Is Old (7:47)
3. Our Heritage (9:16)
4. Sofia (8:08)
5. More Devices (7:21)
6. Strata (6:14)
7. Warhead (8:49)
8. Greenhouse (7:46)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése