2011. február 19., szombat

Miika Kuisma szentenciája zenében megfogalmazva

A finn tehetség Miika Kuisma 2007-ben készített nekünk egy briliáns kis albumot Sententia címmel, ami zenei összetettségével, valamint az album sokféle stílusával a szerző tehetségéről sok minden elárul. Az albumon annak ellenére, hogy többféle zenei stílus is megtalálható hangulatilag mégis nagyon egységes. A szerzemények valahol a progresspsy és a progressive trance határán mozognak, amit Miika egy kis dark feelinggel fűszerezett meg. És bár az alkotások között az ambient valamint a break stílust is megtaláljuk, de ezek inkább csak összekötő elemként dominálnak az albumon, és csakis kizárólag az egységet erősítik. Viszont az előbb leírtak mellett, további két dolgot is fontosnak tartok megemlíteni itt a bevezetőben, az egyik az album borítója, a másik pedig a Mastering. A legelsővel kezdem. Mint ahogy az láthatjuk az album borítója nem lett túlbonyolítva, nincsenek rajta csilli-villi betűk, kommersz felíratok, mégis tökéletesen érzékelteti az album hangulatát. A kevesebb néha több, ezúttal duplán érvényesül. A másik amiről még szót kívántam ejteni az a master, mert úgy érzem mostanság gyakran találkozunk olyan kiadványokkal, ahol ezek a munkálatok elmarad(oz)nak, pedig ez egyáltalán nem elhanyagolható tényezőként játszik szerepet egy album értékelésénél. Sokszor nem is mondjuk ki egy-egy album, vagy maxi kapcsán , hogy valami gond van, de azért érezzük a hanganyagon, hogy nem olyan szépen szól. Nos, ezen az albumon hála az istennek mindegyik zene szépen , egységesen szól, ugyanis Peter De Wagter masteringes szakember profi utómunkálatokat végzett, és mindent jól beállítgatott.
Az album első szerzeménye egy ambient szám. A 'Dimensional Shift' utat nyit előttünk egy számunkra eddig teljesen ismeretlen dimenzióba. A 'Where I Am' -mel egy szentélybe lépünk, ahol egy csodálatosan szép, a természet lágy rezgéseivel megbolondított érzés kap el bennünket. Szép, finoman kidolgozott dallamok járják át hallójáratainkat, olyan mintha egy fantázia világba járnánk és körülöttünk angyalkák repdesnének. Aztán egy kis csend érkezik. Kissé baljós hangulat kerekedik felül, mégis lágy szellő futkározik. 'Trying My New Wings' egy elképesztő 4/4-es shadow miliőben úsztatja a légkört. 'Without My Past' mesebelien szól. Effektek cikáznak ide-oda, aztán az ambientes intró után trancebe váltunk. 'Cloud Surfing' -gel a levegőbe emelkedünk. Az 'It’s a New Day' emberfeletti zene. Tényleg a szó szoros értelembe véve az! Amilyen rövid, olyan gigantikus. A kedvencem mégsem ez a zene, hanem aminek előkészítette a terepet. Az 'One Morning by the Riverside' szerény véleményem szerint az album legjobb darabja, bár kissé monoton, de annyira összetett, és szép darab, hogy szerintem sokan felkapjátok majd a fejeteket. A 'Take Another Look'-ot Miika Kuisma, vagyis a szerző újraértelemzésében tesztelhetjük. Nagyon szép zene. Az album másik gigászi zenéje - a szintén finn származású Cristal Snow -val készített - 'Till The Dawn' című szerzemény. Ezt a zenét elég egyszer meghallgatni, rögtön beleszeretsz. Ahogy a nyers vokál ráúszik az alapra az maga a varázslat. Az elektrós feeling meg hab a tortán. A tizedik zene felvezetőjétől a hideg is kirázott. Nagyszerű zene a 'One Step Step Behind The Mankind'! Maximum respect!A 'Break Away' -t kissé nyers alapja miatt az előző zenékhez képest kicsit kocka darabnak érezzük. Viszont Karen Ires vokálja tökéletesen ellensúlyozza mindezt. Ez is 10/10es remekmű. Az 'Arriwal' - mint ahogy azt a bevezetőben is írtam - egyike azon számoknak, melyek a zenék közötti tökéletes hangulati átmenetet biztosítják. Az 'Arriwal' és a 'Time To Fade' két ambient zene. Mindkét zene gyönyörű.
Összegezve a dolgokat, minden bátortalanságom ellenére nyugodtan merem állítani, hogy a 'Sententia' a világ egyik legszebb és legjobban összerakott szerzői albuma az EDM szcénán belül! Több, mint egy album, ez egy életérzés amit képvisel. Éppen ezért tőlem a maximális pontszámot kapja (10/10).


Miika Kuisma - Sententia

Label: ZYX Music
Katalógus szám:ZYX 20834-2
Ország: Németország
Megjelent: 2007. december 7.
Stílus: Trance, Breaks, Progressive Trance, Ambient
Producer: Miika Kuisma

Tracklist:
1. Dimensional Shift
2. Where Am I
3. Trying My New Wings
4. Without My Past
5. Cloud Surfing
6. It’s a New Day
7. One Morning by the Riverside
8. Take Another Look (Miika’s Lost Method Mix)
9. Till The Dawn (ft. Cristal Snow)
10. One Step Step Behind The Mankind
11. Break Away (ft. Karen Ires)
12. Arrival
13. Time To Fade







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése