2011. március 22., kedd

Körkérdés: ki melyik évbe menne vissza szívesen?

Ismét egy újabb rovattal bővítjük a blog repertoárját, mégpedig a körkérdéssel. Terveink szerint öt ismert hazai és külföldi előadót/producert kérdezünk majd meg alkalmanként egy és ugyanazon témában (ami esetenként nem feltétlen csak a zenéhez kapcsolódik). A debütáló körben Aeron Aether-re, Cj Peeton-ra, East Cafe-re, Elfsong-ra és Retroid-ra vetettünk ki a hálónkat (s innen is köszönjük a srácok közreműködését, hiszen egy délután leforgása alatt mindannyian reagáltak a megkeresésre) és szegeztük nekik a kérdést: ha most visszapörgethetnéd az idő kerekét, melyik évbe mennél vissza és miért?

Aeron Aether (Kovács Gábor):Végigrágtam magamban, és valahogy nem hozott lázba a múlt, a már megtörtént dolgok nekem megfelelnek úgy ahogy vannak. Inkább a jövőbe ugranék pár évet, hogy ezt az átmeneti időszakot átugorjam az életemben, és hát a jövő jóval több meglepetést tartogat mind az élet, mind a technika terén. Alig várom.

Cj Peeton (Szattelmayer Ottó):Erre a válaszom az, hogy 1998-99-be . Akkor volt a legnagyobb robbanás zenei téren otthon meg külföldön is. Ha megnézed minden nagy emberke akkor lett híres es ma már nagy öregnek számítanak.

East Cafe (Kaszás Gábor):Fenti kérdésed én is sokszor feltettem, mind magamnak, mind a barátaimnak. Megrögzött nosztalgiázó lévén foglalkoztat a dolog természetesen. Azt hiszem 1999 a megfejtés. Miért? Nos, volt akkor minden, érettségi, móka, kacagás. De nem tudok elvonatkoztatni a zenétől, hisz ekkor kezdett körvonalazódni az a stílus amit a legközelebbinek érzek magamhoz, minden új volt, minden jó volt, és sosem volt elég a jóból. :) Voltak fain zenék korábban is és később is, de ez volt az a pont ahol elkezdődött az a 3-4 év amire a legszívesebben emlékszem vissza. Ha abszolúte csak a személyes emlékeket nézem, akkor lenne más tippem is, de ez az esztendő mindenképpen előkelő helyen szerepelne a listámon. Még akkor is ha történetesen sosem hallottam volna a GU013-as duplát, vagy '99 bármelyik meghatározó darabját.

Elfsong (Kertész Krisztián):Nos, azt hiszem olyan 2003-2004 környékére. Egészen elképesztő mennyiségben születtek akkortájt olyan klasszikusok, amik mellett a mai elektronikus zenei felhozatal enyhén szólva is vicces. Szép lenne ezeket újraélni, felidézni az érzéseket amit ezek a zenék az első hallgatásnál kiváltottak az emberből.

Retroid (Huszár Ádám):Érdekes kérdés, mert én nem vagyok egy nagy időutazó és nosztalgiázó típus. Ha a breakbeat műfaj szempontjából nézem olyan 2003-2004 környékére mennék vissza, amikor is megjelent a Hybrid Morning Sci-fi albuma és mellette sok más mára már klasszikus progressive break zene, hiszen ezek a zenék rám iránymutatóan hatottak. Tele voltak dallamal, érdekes hangokkal, érzelmekkel. Alapjában véve a breakbeat műfaj még elég fiatal más stílusokhoz képest (mint pl. az elektro vagy a house) és a mai napig fejlődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése