2011. április 10., vasárnap

Moshic világzenei project-je nagyon betalál

'The World Project' - ez egy igazi gyöngyszem, mondtam magamban a meghallgatása után. Az izraeli Moshic tényleg bizonyította, hogy nemcsak a house sötétebb válfajához ért, hanem az érzelmes, lassabb zenéket is tud írni. Na, de ne fussunk ennyire előre, nézzünk néhány alapinformációt a szerzővel kapcsolatban.
Szóval Moshic Shlomi az ezredforduló prog house forradalmának egyik élharcosa, aki annak ellenére tudta formálni a hangzást, hogy a székhelye nem a zenei pezsgéséről hírhedt Egyesült Királyságban volt. Sötét kontrasztú, tribal-okkal jócskán megküldött darabjaival olyan nevek playlist-jére került fel mint John Digweed, Kasey Taylor. Studió spartnerével Shlomi Zidane-nal olyan klasszikusokat adtak a világnak, mint a '2Loose LaTrack', a 'Nightstalker'és a '10@ze'. Az irányzat kiégésével ő is kicsit visszább vett a tempóból, de a mai napig is aktív a studióban, s mint lemezlovas is sok helyen pörgeti a lemezeket. 2003-ban alapította meg a Contrast Records-ot, ahol keleties beütésű, psy-tribal house-okat jelentet meg. Legutóbbi project-je azonban meglepő módon nem egy 4/4-en nyugvó, klubokba szánt lemez, hanem sokkal inkább egy spirituális utazás és egy világzenei gyűjtemény egyben. S ennél a pontnál kerül más megvilágításba Moshic munkássága, aki képes elrugaszkodni a jól megszokott dolgoktól és valami újba vágni a fejszéjét. Persze nem ez volt az első kirándulása a downtempo és ambient világába, hiszen 2008-ban a 'Hiloola' és a 2009-es 'TubTa' albumán is elkalandozott eme sound irányába.
A mostani utazás felemelő és megható is egyben. A megszokottól eltérően most nem elemezgetném a számokat egyesével, hiszen komplexen kell az anyagra tekinteni. Finom megoldásokkal találkozunk, lusta törtütemeken beágyazva érkeznek keleties énekek, dallamok, a természet hangjai, s éteri zongorafutamok. Nálam hihetetlenül betalált ez a típusú muzsika, így fokozottan ajánlanám azoknak, akiknek a füle már megfáradt a sok klubzenétől. De ne tekergessetek bele, ha megszereztétek, szánjátok rá a 70 percet megszakítás nélkül, nem fogjátok megbánni! Nálam 10/10-es, nem tudok hol belekötni :-D

Moshic - The World Project

Label: Contrast
Katalógus szám: CONCD 004
Ország: Izrael
Megjelent: 2011. március 15
Stílus: Ambient, Downtempo, World Music
Producer: Moshic Shlomi

Tracklist:
1. We Fly In Dreams Only
2. Two Rules For Time Travel
3. The Hidden Desert City
4. The Amalek Must Destroyed
5. Night Meetings With The Space Birds
6. Monks & One Little Flute
7. First Ocean Drive In Greece
8. Demons Dancing Flamenco
9. Concord The Highest Mountain In Me
10. Chromosomes Yoga

Belehallgatás a zenékbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése