2011. június 19., vasárnap

Henry Saiz: Balance művészi szinten

Szinte még alig csengett le a mixsorozat 18-as darabjának hatása, máris megszellőztették, hogy a 'Balance 019' még ennél is nagyobbat fog szólni. Hiába Nick Warren minden igyekezete, az új generáció egyik leghitelesebb figurájának számító spanyol Henry Saiz duplájának a hírére sokan kapták fel érdeklődve a fejüket, még olyanok is, akik egyáltalán nem számítanak bigott tech és house rajongónak. Hogy miért? Talán mert két olyan hangzásban és vizuálban is combos trailer került fel a Youtube-ra, ami alapján már sejteni lehetett, hogy ez a mix derékban kaszál majd el bennünket. Ami már elsőre feltűnhetett az előzetesből, hogy emberünk kifinomult érzékkel rakosgatta egymásra a különböző stílusokat, úgy, mintha eme, olykor távolinak tűnő szegmensek közeli jóbarátok lennének.
Az egyes cd zajkollázzsal startol, majd szépen megkezdődik a hömpölygős hangorgia. Előbb törtütemek és éteri dallamok, valamint technikás megoldások mentén haladunk. Saiz mester nem bízott semmit se ma véletlenre: hogy minden patentül szóljon, fogta és jó néhány unreleased munkájával támogatta meg az amúgy sem gyenge felhozatalt. Aki az első pillanattól emelkedett hangulatú prog house-t vár, az mindenképp csalódni fog, hiszen itt a megalkuvások és kategóriáktól mentes elektronika diktálja az iramot. Egyszerűen nehéz szavakba foglalni mit érez az ember a hallgatás közben. Szebbnél-szebb dolgok bontakoznak ki, s mindegyik egyedi a maga nemében. Amikor kell húz a groove, mar az acid, vagy transzba ejt egy-egy effekt. A 13-ik számnál már azt hihetjük, hogy vége az utazásnak, ám Henry egy apró kis szusszanást iktat be ('Interlude'), majd ráhúz még egy hallójárat bizsergető bónuszt.
A kettes cd inkább a táncolósabb kategóriába tartozik, bár itt sincsen mennyezet bontó hatású, pattogós tempó. Nagyjából belőjük magunkat 125 BPM környékére, ami ideális fülnek, lábnak egyaránt. Persze itt is mesterien indul a történet és szépen fokozódik az adrenalinszintünk. A mixelés és a hangulati tálalás itt is tökéletes. Egy csúcsmomentumot mindenképp megemlítenék (pedig direkt nem akart kiemelni egy track-et sem, mert annyira egyben van a válogatás) akkor az Liz Cirelli & Minski 'Trip Of The Dolphin'-ja lenne, ahol a szívszorító komolyzene attitűd végképp megérinti az ember lelkét.
Összességében így kellene felépülnie és megszólalnia egy valamire való mixlemeznek 2011-ben. Egyrészt itt érződik, hogy több száz óra volt a készítési fázis (a zenék és remixek összegyúrása, megfelelő sorrendbe állítása), másrészt a track-ek exkluzív jellege hangulati pluszt ad az embernek, hiszen nem az ismétlésre, hanem a felfedezésre kerül a hangsúly. A Balance csapata másrészt nagyon magasra tette a mércét, így a 20-as részhez érdemes lesz Henry-hez hasonló kalibert hadra fogniuk. Szurkolok nekik, hogy sikerüljön. Ez a cd a legmagasabb pontszámot érdemli, 10/10, és már most megszavazhatjuk neki a 'Mixalbum Of The Year' titulust is.

Henry Saiz presents Balance 019

Label: Balance Music
Katalógus szám: BAL003-CD
Megjelent: 2011. június
Stílus: Elektronika
Dj mix: Henry Saiz

Cd 1
1. Henry Saiz - Intro (Taped Memories, Voice Notes, Still Moments, Through an old radio in a ghostly artificial paradise) (1:02)
2. Tyrana - King Of The Invisible Land (Henry Saiz's We Are The Music Makers 303 Remix) (5:42)
3. Hal Incandenza - Mystical Tree (5:14)
4. Henry Saiz - 1981 (4:59)
5. Jesse Somfay & Henry Saiz - Honey Wine (8:09)
6. Hal Incadenza - Little Mountains (Henry Saiz High-End Re-Work) (3:52)
7. Spada - Onice (4:57)
8. Henry Saiz - Lady In The Mirror (Mediterranean Haunted Beach Version) (6:54)
9. Cora Novoa & Spaceman - Black Heart (Henry Saiz's 95 Cassette Rework) (4:55)
10. Kitkalito - Letting Go (Henry Saiz Rnb Added Version) (5:07)
11. Esperanza - Ink (3:01)
12. Henry Saiz - Eterno Retorno (90's Acid Trance Version) (6:38)
13. Henry Saiz - Interlude (2:21)
14. Pional & Henry Saiz - Uroboros (7:16)

Cd 2
1. Calypso Synth Ensemble - Gaia (8:16)
2. Armed - Caminando Sobre La Superficie Del Sol (2:44)
3. Henry Saiz - Vargtimmen (3:49)
4. Eelke Kleijn - Lone Ranger (Henry Saiz Ocean Drive Remix) (4:30)
5. Mono Electric Orchestra - Indifference (Henry Saiz Queztalli Rework) (4:11)
6. Charles Gudagafva - Tango Hej Da (4:42)
7. Spada & Henry Saiz - Gloom (4:41)
8. Dosem & Henry Saiz - Zen Boat (3:37)
9. Ricardo Tobar - Together (3:47)
10. AMyn - Elle (Henry Saiz Balance edit) (4:47)
11. Solar Sailor - Horizon (4:41)
12. Marc Marzenit & Henry Saiz - Radiance (Balance version) (4:29)
13. Liz Cirelli & Minski - Trip Of The Dolphin (2:49)
14. Okain - Thank You, Come Again (Live version) (2:51)
15. Simon Garcia - If This World Were Dub (4:55)
16. Henry Saiz & Anneke Van Giersbergen - Come Wander With Me (8:19)
17. Sistema - Nodo 6 (Henry Saiz Balance rework) (4:07)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése