2011. június 22., szerda

Zeneajánló: Cream Sound, Igor Cold, Evren Furtuna, Dibby Dougherty & David Young

A két nappal ezelőtti, igencsak nagy visszhangot kiváltó írásom után itt az ideje a minőségi, izgalmas elektronika farvízére evezni. Négy olyan remekbe szabott zenét hoztam bemutatni nektek, melyek a maguk stílusában száz százalékot nyújtanak, s próbálják még forróbbá varázsolni a nyáron, amúgy sem hűvös hangulatunkat.

Cream Sound - Crunching (Ri9or Remix) [Festival Lounge Records]
A Cream Sound név nem mást, mint az orosz Elena Samartseva-t takarja. A szemrevaló szentpétervári székhelyű hölgyemény nemcsak a külsőségekkel hódít, 2002 óta ontja magából a különböző stílusú (chill out, lounge majd deep trance) darabokat. Az utóbbi időszakban őt is megigézte a house progressive válfaja, s most ezen a vonalon mozog. Python, Stereotip és Sherwood hathatós támogatásával elég szépen beleásta magát a mély, kihívásoktól feszülő house ritmusok világába, ezt legfrissebb EP-je, a 'Crunching' is jelzi. A kislemez kétségtelenül legjobb átiratát egy szintén honfitárs, Ri9or jegyzi. Kicsit tartottam tőle mit hozott ki az eredeti alapanyagból, de emberünk most mellőzte a rá jellemző helyenként disszonáns, s többnyire agycsavargató megoldásait. Az utazásunk úgy kezdődik, mintha egy szélcsengővel bíbelődne egy nagyobb fuvallat, majd 2 percnél elkezd kibontakozni a fő téma, mely egy megkapó (de nem hatásvadász) zongoraszólóból és egy szimfonikus hatást keltő string együtteséből jön össze. Azért egy 5 és fél percnél érkező nyikorgós FX töri meg az idillt, de most ez sem ronthatja le a tökéletes összhatást.



Igor Cold - Through That Last Dark Cloud Is a Dying Star (Original mix) [Stripped Digital]
Bár hivatalosan már április 27-én a Stripped Digital-nél megjelent eme darab, de valahogy csak most botlottam bele. És milyen jól tettem. A progressive/tech house irányzat most az oroszoknál kezd nagyon felfutni, a legjobb és legértékesebb dolgok is innen érkeznek. Igor Cold, ahogy a neve is jelzi a sötétebb, ridegebb tónus anyagokat preferálja. Ez tökéletesen visszatükröződik jelen zenében is, ami elég minimalistán nyit, de aki átvészeli az első 2 és fél percet a digitális mennyországba csöppen. Egy string vezeti fel a kiállást, ahol egy elektronikus köntösbe bújtatott komolyzene trip veszi kezdetét. Félelmetes, szinte beleborzongok a mély regiszterben szóló vonósoktól. Azt hiszem erre az úriember fokozott figyelmet érdemel, mert nagyon érti/érzi a zenét.



Evren Furtuna - Come Back To The Ground [Spring Tube]
Úgy néz ki a törökök is rákapcsoltak house vonalon, főleg a deep részleg fekszik nagyon a félholdasoknak. Evren Ulusoy, Sezer Uysal, Onur Öner s most Evren Furtuna is igyekszik hazája hírnevét öregbíteni a mély hangzások kedvelői között. Utóbbi (aki anno basszusgitárosként rock bandákban is pengetett) most a Spring Tube-nál hozta ki 'Punching Ground' című EP-jét, melyről a 'Come back To The Ground' nyerte el leginkább a tetszésemet. Terry Lee Brown Jr. féle atmoszféra uralkodik, lassan hömpölygő deep hangokkal, effektekkel és háttér vokálfoszlányokkal felvértezve. Lehet sokan azt mondják majd rá, hogy semmi komoly, de szerintem Evren becsületesen összerakta azokat az ismert elemeket, melyek jól szólnak egymáson. Szerintem nyári bulikon egy-egy jobb ízléssel megáldott lemezlovas könnyedén bedobhatja a mélyvízbe.



Dibby Dougherty & David Young feat. Polarsets - Not Trippin' (Eelke Kleijn's Trippin' Mix) [Baroque]
Amihez Eelke Kleijn hozzányúl az arannyá változik. Node, ne becsüljük le a szerzőpárost Dibby Dougherty-t és David Young-ot sem (valamint a vokál szekcióért felelős Polarsets-et), aki az elmúlt időszakban god üzemmódba kapcsolva ontják magukból a jobbnál-jobb muzsikákat. A Baroque égisze alatt kijövő legfrissebb szerzemény a 'Not Trippin' (DAVI és Omid aka 16B remixekkel) igazából a holland fenegyerek elképzelésében szól a legnagyobbat. Komótos tempó és sejtelmes körítés (olyan mintha az 'Insane In The Mainframe'-t hallanám egy kicsivel experimentálisabb megközelítésben) után megérkezik Polarsets reszelős hangja. Pulzál, szinte életre kell az egész track. Becsületes átirat, gratula Eelke!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése