2011. szeptember 27., kedd

Amikor a Mara-kodás jól tud esni

Régi vágyam teljesült azzal, hogy be tudtam szerezni a Mara formáció eddigi egyetlen albumát, a 2003-as megjelenésű 'If You Only Knew'-t. Barry Gilbey és Sara Whittaker-Gilbey közös produkciója (az előzményeket taglaló cikket lásd itt!) mindenképp megér egy misét, üljünk hát bele az időgépbe és pörgessünk vissza a naptárt egészen 2003-ig a korong segítségével!
Gilbey papa, a Choo Choo Records atyja feleségével a csillagokat is lehozza nekünk. Aki egy átlagos progressive house gyűjteményre számít az bizony meg fog lepődni, ugyanis Barry és Sara igyekezett minden oldalról - mármint a stílus repertoárjukat tekintve - bemutatkozni. Tény, hogy van itt progi és rengeteg vinyl-ről ismert szerzemény, viszont az újabb break és deep house produkcióik is fel tudtak nőni a stílus klasszikusaiként jegyzett mesterművekhez.
Az album címadó dala az 'If You Only Knew' kezdi a hangulatfokozást. Lusta break ritmuson és deep hangokkal felvértezve suhanunk tovább, ahol Sara éteri hangja még tovább fokozza a gyönyörérzetet. A 'Turning It On' már a rutinos partiarcok számára ismerős lehet, hiszen remixeivel egyetemben 2003-ban elég sok hangrendszert kényszerített térdre a világ menő klubjaiban. A tribalos alapra tökéletesen illik Sara vokálja, a háttérben az akusztikus gitár is szépen dolgozik. Szettek elejére perfekt hangulatfokozó. A 'Desanitize' partis break roller, velőig hatoló subokkal és nyers erővel és sejtelmes progi faktorral ellátva. A 'Snoodle' amolyan interlude, downtempo lazulás, bizsergető főtémával és string segédlettel. A 'Satisfy Me' deep house-nak indul, majd idő közben átvált 4/4-ről tört-re. Sara az angyali atmoszférát még tovább erősíti. Megigéző produkció. Az '1974' profin rá van úsztatva a 'Satisfy Me'-re, ez ad egy kis hangulati pluszt. Egyébként a zene maga olyan, mintha Eddie Amador 'House Music'-jának ars poetica-ja köszönne vissza, csak itt az oldskool zene oltárán morzsolhatunk el pár könnycseppet Randall Jones monológjában. Emellett egy szuggesztív groove és a deep körítés adja az esszenciáját a track-nek. A 'Coming Down' is mixben érkezik, s a 2002-es tribal-prog sound-ról ad hanglenyomatot. A Choo Choo 025-ös számú kiadványa, igazai ragadozó darab hipnotizáló sample-ekkel fűszerezve. Imádom. A 'One'-t sem tejfeles szájúként köszönthetjük, az 1999-es Mara progressive ritmus szekciója mellé énekben a klasszikus house darabokból ismerős patetikus előadás társul, olyan ez, mint az olaj a tűzre! A 'Shake That Thing'-gel újra visszakapcsolunk break üzemmódra, ráadásul a sötét-morcos típusára. Tombolhatunk rá kedvünkre. A 'Computer Beats' kőkemény tribal veretés, felhúzós, fémes kiállással, ami után nincs olyan ember, aki ülve képes a hallgatást tovább folytatni! A 'Heretic' is a húzósabb fajtájú, effekt és ritmus orientált break szerzemények körét bővíti, Morcos, s egyben agyba mászós! A 'The Love Song'-ot elméletileg bónuszban kapjuk, ez ugyanis csak fehér címkés lemezként létezett korábban. Egy jóízű köszit mindenképp mondhatunk, hiszen egy ízig-vérig főidős prog house track-et kapunk, némi psy-s (a korszakra jellemző) felhanggal. A záró 'Peace' ideális levezetés, downtempo alapokon fúvós hangszerek kísérik Sara énekét. Különleges hangzású, érzelmes szerzemény, ami felteszi arra a bizonyos i-re a pontot (ráadásul a track másik felében elrejtették a 'One' unplugged verzióját is - a szerk.).
Ez a lemez minden tekintetben nagyon egyben van, így jár neki a 10/10! EDM-történeti megjelenés, kétség sem fér hozzá!

Mara - If You Only Knew

Label: Choo Choo Records
Katalógus szám: CHCHCD02
Megjelent: 2003 október
Stílus: Breaks, Progressive House
Producer: Barry Gilbey
Vokál: Sara Whittaker-Gilbey

Tracklist:
1. If You Only Knew (5:00)
2. Turning It On (5:30)
3. Desanitize (7:22)
4. Snoodle (2:55)
5. Satisfy Me (6:31)
6. 1974 (6:45)
7. Coming Down (7:30)
8. One (7:00)
9. Shake That Thing (4:35)
10. Computer Beats (6:21)
11. Heretic (5:42)
12. The Love Song (9:28)
13. Peace (7:35)

Belehallgatós (Bandcamp page - jelképes összegért bármilyen minőségben letölthető)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése