2011. szeptember 2., péntek

Rare stuff: Wednesday Rolls EP

Matti Laamanen pres Wednesday Rolls - Wednesday Rolls [Danceteria Music]
Vannak olyan kiadványok, amik bár remekül egyben vannak mégsem fodrozzák az elektronikus tánczene sokszor poshadt állóvizét. Ha az előadó kvázi ismeretlen, nem is igazán számíthat túl nagy figyelemre. Másik esetben ha a kiadó nem rendelkezik a megfelelő disztribúciós lehetőségekkel, akkor csak kerülőúton juthat el a nagyok lemezes táskájába, ami elég ritka. A harmadik tézis pedig az, hogy maga a producer nem is tör overground babérokra, hanem a minőséget szem előtt tartva alkot egy elképesztő kislemezt. A finn Matti Laamanen feltehetően ez utóbbinak lett az "áldozata". A saját nevén illetve Cosmicman-ként trance produkcióval már meggyőzte az értő füleket. Ki ne ismerné és dúdolná a mai napig a 'Flakes'-t, vagy az 'I love You'-t? Matti a változó idők szelével egy kicsit eltávolodott az eufórikus trance hangzástól és Wednesday Rolls néven a progressive irányba mozdult el. Míg ezt sokaknál kényszerű lépésnek érezzük, nála pont a fordítottja jut az eszünkbe: ez a gyerek ha ilyet is tud, akkor hosszú évekre be van betonozva a helye a fősodorban. A 2007 márciusában a Danceteria Music-nál megjelent 'Wednesday Rolls EP' négy kísérletező kedvtől, nyers elektronikától és földöntúli dallamoktól hemzsegő darabot találunk. Nem mellesleg egy igazi nehezen beszerezhető kislemez, csak a discogs-on találni hozzá pár preview-t.
A 'Strange Clouds' első taktusaiból érezzük, hogy itt valami másról van szó, mint amit Matti-től megszoktunk. Két és fél perces szigorú felvezetés után jön a kiállás, ahol kezd elgyurulni a gyógyszer, a delay-ezett melódia össze-vissza csúszkál, nem győzzük a fejünket kapkodni. Aztán visszatér a progis struktúra és kezdődik az utaztatás. A 'Bended Face' Ozgur Can-t idézi még a fénykorából. Széttördelt, recsegéssel felvértezett dobalap kezd masírozni, majd egy ultrakomoly elektrós baseline karmol bele az éterbe. A melódia itt is a végletekig ki van csavarva, minden pillanatban változik. A 'Hopero' tribal-os nyitánya után a mélységet célozza meg. Patikusi precizitással vannak adagolva a hozzávalók, a string szőnyeg simogat, a deep house-ból ismert stíluselemek alá dolgozva. A 'Virga' a 'Bended Face'-hez kanyarodik vissza, legalább is az alapokat illetően. A dallam 100 százalék adrenalinnal tölt fel, ahogy felbukkan és a visszhanggal a távolba vész.
Ez egy méltánytalanul alulértékelt EP, amit most melegen ajánlanék a figyelmetekbe. Mind a négy track a maga nemében tökéletes, nem csoda, ha 10/10-es pontszámmal jutalmazom Matti fáradozását.

Wednesday Rolls - Wednesday Rolls

Label: Danceteria Music
Katalógus szám: DANTE003
Ország: Finnország
Megjelent: 2007. március
Stílus: Progressive House, Trance
LinkProducer: Matti Laamanen

Tracklist:
1. Strange Clouds (7:58)
2. Bended Face (7:52)
3. Hopero (7:59)
4. Virga (7:22)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése