2011. szeptember 15., csütörtök

Zeneajánló: Oliver Prime - Interesting/Variatio Delectat

Az osztrák Oliver Prime már nem először szerepel a zeneajánló rovatunkban. Ennek egyszerű oka van: mesterien bánik a hangokkal és mindig kifőz valami különlegeset a stúdiójában. Ezúttal már harmadik EP-jét adja ki a JOOF égisze alatt, ráadásul ez a legendás psy/goa/trance label 100-ik kiadványa is. Mindkét releváns infó tudatában lehet sejteni, hogy a friss, három track-et tartalmazó 'Interesting/Variatio Delectat' produktum ismét egy fontos mérföldkőnek számít majd.
Az 'Interesting' rászolgál a címére, a játékosság és az egyedi szemléletmód megjelenítése dominál végig. A keretnek szánt psy alap most nélkülözi a bedaráló basszust, a prímet a csengő-bongó hangszerekre ráhúzó, vibráló szinti téma és a sötét árnyként ránk nehezedő string közöse adja. Nem egyszerű a dallamvezetés sem, emiatt sem lesz szerintem közönség kedvenc kommerszebb körökben. Az 'Interesting' TJP remixe már jobban fókuszál a letisztult hangvételre, s a karakteresebb psy-s környezetre. Kicsit kiszámíthatóbb, és veretősebb az eredetinél, de mindenképp a kellemes kategóriába sorolható eme átirat is.
A legnagyobb durranás a végére marad. A 'Variatio Delectat', avagy a válttozatosság gyönyörködtet. Percussion-ös, bugyborékolós felvezetés után másfél perc környékén egyből egy felhozó kiállásba csöppenünk, ahol egy akusztikus gitár riff ad egy kis érzelmi színezetet az egész track-nek. A bekúszó baseline itt sem az elnyomó szerepében tetszeleg, hanem nagylelkűen átadja a terepet a különleges dallamoknak. A mellék melódia itt nincs annyira túlcifrázva, de nagyon hatásos, ahogy végig rajta csücsül egy-egy effekt, hogy egy percnyi nyugtunk se legyen. A kiállásban aztán barokkos improvizációba csöppenük, ami később is visszakéredzkedik, s kimondottan jól hangzik az alapokkal kiegészülve. Bár egy psy zenére furcsa azt mondani, hogy hemzseg az érzelemtől, itt ezt el lehet sütni. Ahogy nekilódul a melódia a szomorúság vesz rajtunk erőt. Nem rossz kis EP, 8/10.

Oliver Prime - Interesting/Variatio Delectat

Label: JOOF Recordings
Katalógus szám: JOOF100
Megjelent: 2011. szeptember 13
Stílus: Psy Trance
Producer: Oliver Moser

Tracklist:
1. Interesting (7:52)
2. Interesting (TJP Remix) (8:29)
3. Variatio Delectat (8:22)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése