2011. október 7., péntek

From the background 8: Ian Wilkie

Az a faramuci helyzet állt elő a sorozat nyolcadik részében bemutatásra kerülő Ian Graeme Mandell Wilkie-vel kapcsolatban, hogy semmilyen releváns információval sem rendelkezem. A google is csak a zenéit dobja ki oldalszám bármiféle körítőszöveg nélkül, a discogs-ról is csak egy tömör infórmációval lehetünk gazdagabbak: már nem producerkedik. Ennek ellenére vettem a bátorságot, hogy eme rovatunkban előrángassam a sutból és írjak róla pár keresetlen szót. Ian a saját neve mellett két álnéven (Area 7, Deep Cover) tevékenykedett. Aktív időszaka 1999-től 2003-ig tehető. Deep Cover-ként a legendás Starecase duóból Alex Watson-nal fogott össze és a Hope Recordings égisze alatt három EP-vel ('Breakthrough', 'Beatstalker', 'Deeper Inside') is megjelentek 1999 és 2000 között. Úgy néz ki Wilkie papa jó lóra tett a Hope-pal, hiszen a Timo Maas-szal közös 'Twintown' is itt jött ki, s gyakorlatilag tarolt a dj playlkist-eken és számtalan válogatáson és mixlemezen is felbukkant.
Wilkie produceri kvalitásaihoz nem fér kétség. Ha nagyon muszáj lenne besorolnom a munkáit azt a progressive house kategóriába súvasztanám. A biztató start után a folytatás sem volt gyenge, 2000-ben a Polyester gondozásában megjelent a 'Guten Morgen', ami szintén bestseller lett. Két évvel később jött a folytatás, a 'Guten Tag', amit a James Holden-t is soraiban tudó, a kiadványain a house és trance-t ügyesen vegyítő Silver Planet Recordings vette szárnyai alá.
A remixeri munkáit se felejtsük el, hiszen húsznál több átirattal gyarapította az EDM-történelemkönyvét. Ezek közül is ki kell emelnem néhányat, ami a mai napig is kellemes emlékeket idéz bennem. Dr Motte és 3 Phase megaklasszikusára a 'Der Klang Der Familie'-re készített verziója újra hype-ot generált a kultikus darab, s egyben Wilkie körül is. Oliver Klein enyhén pszichadelikus hatású 'Rheinkraft'-ján is gyúrt egy jóízűt, zseniális végeredménnyel. Ezeken kívül említésre méltó módon nyúlt Dario G 'Dream To Me'-jéhez, Animated 'Container No. 2'-jához, Mutiny 'Secrets'-éhez, Hush 'Fluctuate'-jéhez, Harry Choo Choo Romero 'I Want You'-jához, Miro 'By Your Side'-jához és Roland Klinkenberg 'Cellophane'-jához is.

1 megjegyzés:

  1. Egy kis update Ian-nel kapcsolatban

    Ian Lived in Germany for a while and honed his skills in the studio with Martin Buttrich. He decided a number of years ago to get out of the music scene. he now lives on his family farm near Bristol and is a bit of a wizard on the golf course i hear, top bloke. - forrás: Bedrock fórum.

    VálaszTörlés