2011. október 25., kedd

Morphosis Records presents Evolved Breaks 2

Az elmúlt időszakban gyakran dörzsölöm össze elégedetten a tenyerem, hiszen kicsiny hazánkban olyan minőségi kiadványok születnek, ami mellett nem mehetünk el dícsérő szó nélkül. Ezúttal a nemzetközi progressive break szcéna színe-javát felvonultató, Retroid nevével fémjelzett Morphosis Records tette oda magát rendesen, s hozta ki a nagy sikerű 'Evolved Breaks' válogatás második részét kilenc remekbe szabott szerzeménnyel. A 'Vol. 1.' két éve alapjaiban rengette meg a break világát, olyan neves előadókat hadrendbe állítva többek között, mint Duane Barry, Olev Zubkov, Douglas Howarth, Felix Stone és Parallax Breakz. A tracklistára most se lehet panaszunk, hiszen a szaka krémje ad újabb randevút számunkra.
Alfoa 'Origami'-jával kezdjük a sort. Bevallom Alfoa-t korábban nagy tehetségnek tartottam, ám idővel ő is egy kicsit beleszürkült a mezőnybe, hogy fel tudja venni a lépést a nagy zenedömpinggel. Viszont úgy tűnik a folyamat visszafordítható, hiszen az 'Origami' egy vérbő break szám, gyomorig hatoló subokkal és csodaszép kiállással megvariálva. Alter Form 'Black Furies'-za nem finomkodik, rövid sejtelmes felvezetés után egyből odadurrant fémes törtjeivel. Douglas Howarth 'Sliced Bread In Serious Trouble'-ja visszaterel a nyugisabb vonalhoz. Dallamvilágát tekintve igen komplex darabbal állunk szemben, Douglas barátunk nem fukarkodott az atmoszféra teremtő string-ekkel és szintikkel. A válogatás nem lenne teljes, ha a label boss ne jelentkezne rajta egy saját szerzeménnyel. Retroid ezúttal egy régebbi "gyermekével", a 'Neiram'-mal készült, ami hangulatos, deep felé tendáló akkordokkal és hangképekkel operál. Elteck 'Thank You Morning'-ja Nikita Kulaev megkapó gitárszólójával jelzi, hogy az akusztikus hangzás is tökéletesen illeszkedik a break miliőbe. Dögös kis produkció! Omauha 'Extra'-ja ebben az emelkedett hangulatban veszi át a stafétát és egyáltalán nem okoz csalódást, hozza a prog break dallamosabb vonalát zongorajátékkal megbolondítva. Dynamic Illusion funky-n vezeti fel a 'My Destiny'-t, amihez később szomorkás piano futam társul. Ennek ellenére mégis ott lappang a mediterrán életérzés a track-ben egy felbukkanó és visszatérő flamenco-s momentumnak köszönhetően. Dream Logic 'Wake Me Up'-ja szimfónikus sound-ja egyből Hybrid-ék munkásságát juttatja eszembe. Ange hangja is ráncmentesen simul a vonósokkal megtámogatott tematikához. A zárás Bianco Soleil 'Moecule'-jére marad, amit maradéktalanul meg is old. Álmodozós, merengős melódiája az egyik legkiemelkedőbb a válogatás egészét tekintve.
Összességében a nem break fanatikusoknak is bátran tudom ajánlani ezt a zseniális válogatást, amely kategóriájában dallamosságával és csodaszépen kikevert hangzásával viszi a prímet az idei compilation-ök között. 10/10!

Various Artists – Evolved Breaks 2

Label: Morphosis Records
Katalógus szám: MORPHA05

Ország: Magyarország

Megjelent: 2011. október 3

Stílus: Breaks


Tracklist:
1. Alfoa - Origami (8:51)
2. Alter Form - Black Furies (6:39)
3. Douglas Howarth - Sliced Bread In Serious Trouble (8:51)
4. Retroid - Neiram (6:51)
5. Elteck Feat. Nikita Kulaev - Thank You Morning (6:31)
6. Omauha - Extra (6:53)
7. Dynamic Illusion - My Destiny (7:37)
8. Dream Logic Feat. Ange - Wake Me Up (6:18)
9. Bianco Soleil - Moecule (7:45)

Various Artists - Evolved Breaks 2 by Morphosis Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése