2011. október 18., kedd

Technika V.: a Fruity Loops magyar leírása

Emlékszem az első PC-m 2001-ben még csak a Fast Tracker 2-t bírta el gond nélkül. Egy véletlen folytán a kezembe került egy számítógépes újság melléklet cd-je, amelyen a Fruity Loops 3.11-es demó verziója ott figyelt. Feltettem, s kisebb-nagyobb szaggatásokkal egy másik dimenzió tárult fel előttem. Persze a tracker-ről áttérve nagyon sok minden teljesen más volt, amit ki kellett tapasztalnom. Sajnos akkor még nem hemzsegett tutorial videóktól az internet, így a „do it yourself” mozgalom dívott. Ez főleg azoknak ment könnyen, akik műszaki beállítottságúak illetve a technika iránt elkötelezettek voltak, hozzám hasonló humán orientált emberkék csak a felszín kapargatásával, de annál nagyobb örömmel jutottak túl egy-egy beépített modul megfejtésén.
Egy szónak is száz a vége. Ma már a 10-es verziószámú Fruity Loops hódít a piacon. Ez a verzió szinte mindent tud, amit egy XXI. századi zeneszerkesztőnek tudnia kell, épp csak a kávét nem főzi meg helyettünk a studióban éjszakázáshoz. Magyar nyelvű leírást azonban nem mellékeltek hozzá, így csak az angolul expertek böngészhetik sikerrel a használati utasítást. Mentőövként találtam rá azonban arra a hiánypótló 2003-as keltezésű dokumentumra, melyben részletesen és magyarul ismerkedhetünk meg a program minden egyes elemével. Ekkoriban a 4.x-es verziók mentek, így sok később bevezetett újdonság kimaradt a leírásból, de a szoftver működését, részeit, beállításait, egy szóval alaprendeltetését tökéletesen bebiflázhatjuk. FL-kezdőknek fokozottan ajánlott olvasmány!

Köszönet a szegedlive.hu oldalnak, hogy közzétették ezt a gyöngyszemet! Ide klikkelve tudjátok a dokumentumot elolvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése