2011. november 23., szerda

Back In Time Vol.3.: Eurythmics - Sweet Dreams

Hosszú kihagyás után reaktiváljuk speciális időgépünket, a 'Back In Time' rovatot (előző cikkeink itt és itt olvashatók!). Sajnos sokszor azzal kellett szembesüljünk, hogy az általunk bemutatni kívánt számokról alig-alig lehet háttér információt megtudni (a száraz tényeken túl). Ugyanez az állítás viszont nem igaz a most bemutatásra szánt megaklasszikusról, az Eurythmics duó 'Sweet Dreams'-széről, ami különböző verziók révén szinte állandó résztvevője a rádiós lejátszási listáknak.
A brit Eurythmics formációt Annie Lennox és David A. Stewart alapította. Maga a 'Sweet Dreams' (Are Made Of This) - 1983-ban jelent meg az Egyesült Királyságban az azonos címet viselő albumukon, negyedik single-ként (Amerikában ez volt az első kiadott Eurythmics szerzemény - a szerk.). Az angol slágerlistán meg sem állt a második pozícióig, míg az US Billboard Hot 100-on az első helyen is tanyázott. Ha mindez nem lenne elég a Rolling Stone Magazin 2003-as 'The 500 Greatest Songs Of All Time' listáján 356, helyén zárt. 1991-ben a dalt remixelték és újra kiadták, hogy a banda 'Greatest Hits' albumát promótálják vele. Ezzel egyidőben újra felbukkant a Szigetország slágerlistáján, mégpedig a 48. pozicióban. Ezután még 1995-ben, 2005-ben, 2006-ban és 2010-ben is újra kiadták a 'Sweet Dreams'-t.
Az eredeti darab fő alkotóeleme egy analóg szintiriff, amire Stewart teljesen véletlenül talált rá, amikor a studióban egy basszus hangot vissza felé játszott le. A szintetizátoron kívül Movement Systems dobgép, egy zongora és Lennox többszólamú vokálja kap szerepet a track-ben. A darab C-mollban íródott, eredeti tempója 126 BPM. A számhoz készült videóklipet Chris Ashbook készítette még 1983 januárjában, az album és a single megjelenése előtt kevéssel. A klipet sűrű rotációban jáétszották az MTV-n, nem csoda, hogy a korai MTV-era egyik klasszikusaként tartják számon. Annie Lennox férfias megjelenésével és narancssárgára festett hajával sokkolt mindenkit, egyben trendet is indított. A kétnemű attitűd további Eurythmics videókban, így a 'Love Is A Stranger'-ben és a 'Who's That Girl'-ben is felbukkant.
A 'Sweet Dreams' számtalan cover verzióban élt tovább, illetve számtalan remixet, sample felhasználást ért meg. Egyik legismertebb cover-t Marilyn Manson készítette. Remixek terén a tribal mester Danny Tenaglia és Steve Angello & Sebastien Ingrosso átirata viszi a prímet, valamint Alex Butcher hard dance adaptációja érdemel említést. További infók: itt!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése