2012. január 6., péntek

Filmajánló: Human Traffic

Megfogadtam, hogy az elektronikus zenei szcénával (akár érintőlegesen is) kapcsolatos játékfilmeket beszerzem és megnézem. Túlvagyok a 'Trainspotting'-on, a 'Trend'-en, a 'Sorted'-on, a 'Berlin Calling'-on, 'It’s All Gone Pete Tong'-on és a 'Kevin & Perry Go Large'-on. A kultfimként emlegetett 1999-re datálható 'Human Traffic' valahogy kimaradt a szórásból. A minap – a puszta véletlen folytán – az egyik szupermarket polcán megpillantottam a DVD-t, amit potom 399 forintért vesztegettek. Egyértelmű volt, hogy a vásárlás mellett döntötök. Főleg úgy, hogy a film soundtrack dupláját – amit mellesleg Pete Tong állított össze – évekkel ezelőtt sikerült original formátumban beszereznem.
A filmmel kapcsolatban voltak fenntartásaim, mert teli van drogos utalásokkal, nem hiába köti össze a köztudat a tudatmódosító szerekkel az elektronikus tánczenét. Persze nem kell szépíteni a helyzeten sokan szedik, szívják, adagolják vénásan, de hogy minden film ezt használja fő gondolati szálnak, és nem magát a zenét az több, mint lehervasztó. Jelen esetben az öt – cardiff-i - főhős Jipp, Moff, Koop, Lulu, Nina életébe tekinthetünk be. Jipp szexuális frusztrációja miatt épít falat maga köré, ez nagyjából le is nullázza a nőknél való sikerességét. Szimplán utálja a szürke hétköznapokat, alig várja, hogy péntektől vasárnapig elmerüljön a 4/4 és a drogok világában. Moff gyakorlatilag a valóságban tölti a legkevesebb időt, Koop, a lemezboltos vigyori figura, akinek édesapja betegségével is meg kell birkóznia. Lulu pszichopatákkal van körbevéve, Nina – Koop barátnője – nap, mint nap a sültkrumpliszagot szívja magába a munkahelyén. Az öt fiatal a zenén és a drogokon – s ebből adódó közös témákon, érzéseken – keresztül egymásra talál. A sztori egy ilyen átbulizott hétvégét követ végig, nem mélységekben, csupán csak a felszínt kapargatva. A végére akad happy end: Lulu és Jip összejönnek. Jip szerszáma újra aktivizálja magát, Lulu végre lehorgonyozik egy olyan srác mellett, aki éveken át az orra előtt volt. Moff pedig egy igen komoly haluzás után megpróbál drogmentes életet élni.
Közben dübörög a zene: Age Of Love-tól elkezdve Public Enemy-n, William Orbit-on és Cj Bolland-on át több stílust átölelve. Pete Tong igen remek munkát végzett. A soundtrack cd-n ügyesen bevágások is hallhatók a filmből, külön gondolati egységeket képezve. A film rendezője Justin Kerrigan a fanyalgásom ellenére is egy nézhető anyagot rakott össze, poénnal és iróniával, valamint mögöttes tartalommal fűszerezve. Némi plusz adalék, hogy a filmben Carl Cox is megcsillantja színészi vénáját, egy klubtulajdonost játszik, akit Jip próbál átverni egy ingyenjegy érdekében. Egy nagy negatívum: a filmnek nem létezik magyarra szinkronizált változata, így kénytelenek vagyunk a feliratot böngészni!

Human Traffic (1999)
Hossz: 99 perc
Stílus: Vígjáték
Rendezte: Justin Kerrigan
Zenei szerkesztő: Pete Tong

Szereplők:
John Simm - Jip
Lorraine Pilkington - Lulu
Shaun Parkes - Koop
Danny Dyer - Moff
Nicola Reynolds - Nina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése