2012. január 24., kedd

R.I.P: Elment Slacker, a nagy utaztató

Mindig hálatlan feladat nekrológot írni, pedig most sajnos ez következik. Shem McCauley, vagy ahogy az elektronikus tánczenei világ megismerte Slacker múlt hétvégén életét vesztette Bangkokban. Jellemző, hogy a mondvacsinált, jellegtelen dolgokra kapós média magáról a tényről nem is adott hírt, egyedül egy facebook-os emlékoldal igyekszik némi támpontot adni nekünk, a rajongóinak. Innen annyit sikerült kihámozni, hogy a temetés jövő héten lesz Bangkokban. Hogy mi történhetett pontosan csak találgatni lehet. Emlékezzünk Shem-re karrierje fontosabb állomásainak felidézésével és néhány általa készített produkcióval, mellyel örökre beírta magát az elektronikus tánczene halhatatlanjai közé.
Shem pályája Dj Streets Ahead néven indult el, s mint az Egyesült Királyságbeli hip hop szkreccs szcéna úttörője ténykedett. Már brighton-i diákként olyan nevekkel pörgette együtt a lemezeket, mint Norman Cook illetve Carl Cox. Producerként is beindult a szekér számára: a Nation 12 álnéven elkövetett 'Listen To The Drummer', majd Ramp-ként (Simon Rogers-szel közösen) jegyzett 'Rock The Discotek' és a 'Stomp' is egyaránt klubklasszikusok lettek. Ebben az időszakban Shem és Simon a Ramp alteregó alatt több, mint 80 remixet készítettek olyan előadóknak, mint Sister Sledge, Armand Van Helden, Lightening Seeds és Boy George. Következő lépésként Shem kísérleti jelleggel elkezdte elegyíteni a funk gyökereit a house hangzással, így született meg a legendás Slacker projekt.

Shem harmadik single-jével, az 1996-os 'Scared'-del újraírta a progressive house szabálykönyvét, s olyan hímnuszt adott a dj-k kezébe, amivel garantáltan odapiríthattak a lazsáló közönség talpainak. A sikereken felbuzdulva az XL Records szerződést ajánlott neki, amit el is fogadott. A folytatásban érkezett a nemzetközileg szintén magasan jegyzett 'Your Face'. A stúdióból ismét visszatalált a közönséghez, magához vette kedvenc fülhallgatóját és dugig megpakolt lemezes táskáját, majd a label-társ The Prodigy-val kezdtek hosszú, közös turnéba. Eközben olyan helyekre hívták rezidensnek, mint a Groovejet Miami-ban, az Orbit Lima-ban, a Fierce Hong-Kong-ban. A sok ingázás és levegőben töltött óra ellenére Simon Rogers-szel megtaláltak azt az egyedi, semmi mással össze nem téveszthető sound-ot, ami szinte mágnesként vonzotta be a remix felkéréseket.
Slacker révén szépült meg a Prodigy, Moby, Junkie XL, Trancesetters vagy éppen Adamski egy-egy produkciója. A művészi szabadságot szem előtt tartva útnak indították saját kiadójukat a Jukebox in the Sky-t, ahol sorra adták ki a mérföldkőnek számító produkcióikat. Shem 2008-ban Thaiföldre költözött, ahol végre két év alatt megfogant az eddigitől merőben új hangzás jegyében a régóta várt album, a 'Start A New Life'. Az LP a Deep Zone kritikája szerint a 2010-es év legjobb lemezei között szerepelt. Egy tíz számos Slacker-mixszel tisztelegnék a Mester emléke előtt, nyugodj békében!

A Tribute To Slacker (selected and mixed by Grey)

Tracklist:
1. Slacker - Looky Thing (Mix Two)
2. Slacker - Psychout (Of Mind)
3. Slacker - Scared (The Lonely Traveller)
4. Ascension - Someone (Slacker's Rolling Mix)
5. Junkie XL - Zerotonine (Slacker Remix)
6. Slacker - Your Face
7. Jark Prongo - Movin' Thru Your System (Slacker Remix)
8. Andy Ling - Fixation (Slacker Remix)
9. Trancesetters - Roaches (Bugs In Slacker's Basement)
10. Breeder - Tyrantanic (Slacker Remix)

1 megjegyzés:

  1. Egyébként a cikk megírása óta fény derült, hogy mi volt a halál kiváltó oka Shem esetében: öngyilkosság. Azóta is többször láttuk, hogy a lemezlovasok hajszolt életmódja nem feltétlen kíméli a mentális egészséget, van, akinél szorongást, pánikrohamokat, illetve ezek folyományaként alkohol- és drogfüggőséget is okoz(hat).
    Avicii és Marc O'Tool is így végezte, kár értük.
    A szerencse a szerencsétlenségben, hogy a halálesetek bár megkésve, de felhívják a figyelmet a szakma árnyoldalaira és lehetséges megelőzésükre.

    VálaszTörlés