2012. március 22., csütörtök

Éjszakai műszak a német Solee-val

A 2006 óta ténykedő német Parquet Records-ot a közelmúltban a techno félisten Carl Cox emígyen méltatta 'Global' nevű rádióműsorában: "One of the best german electronic labels at the moment". Nos ez korántsem véletlen, hiszen a label feje Normen Flaskamp aka Solee igencsak érti a dolgát, ami a zeneírást, menedzselést és egyéb kiadói és stilisztikai dolgokat illeti. Ezúttal saját maga áll a figyelem középpontjában. A 'Nightshift' egy best of jellegű kiadvány, ami album másrészt remix gyűjtemény is egyben, ergo 25 produkció, amihez Normen-nek köze van.
Emberünk 2010-ben már túlesett az album szűzességen, akkor 'Nocturnal Flowers' címmel a mostanihoz hasonló elv alapján hozta közös nevezőre a korai Solee produkciókat ás átiratokat. Jelen esetben könnyű dolgom van, mivel ismerem az úriember 2010 óta megjelent dolgait, sőt elég gyakran játszottam is tőle zenéket a 'Float Away'-ben.
Ha csoportosítanom kellene három egységre tudnám bontani a lemez anyagát. A szerzői munkák férnek bele az első, ezen darabok mások által remixelt változatai a másodikba, illetve a Solee által remixelt produkciók a harmadik "fiókba". A szerzői vonalon azt hiszen nem panaszkodhatunk, hiszen csupa "choon"-nal van dolgunk. Solee elég sokat gyúrt azon, hogy egyből felismerhető, egyedi hangzással bírjanak zenéi. Jellemzően egy pumpáló techno-s alapra, húz rá egy nyers groove-ot, ami garantálja a kellő sodrást, a kiállásban pedig aztán sűrűn odapakolja a dallamtextúráit, amitől fél percenként szalad végig a libabőr a hátamon. Az 'Ice', az 'Aragorn', az 'Oasis', a 'Jule' és a 'Reflect' profin hozza a fent említett sémát, s technósan house-os, mégpedig progresszív módon. Kicsivel minimálabb struktúrával dolgozik a 'Miraculous', 'Dubtale', 'Restless', 'Attitude'-blokk, ahol a deep ív van jobban kikanyarítva.
A bedolgozók tehát magas labdát kaptak, amit hellyel-közzel le is ütnek. Oliver Schories, Dave Seaman, Egostereo és a Zusammenklang szép munkát végzett, jár a respekt nekik.
A Solee remixeknél ügyesen variálódik a deep-es és progis vonal, gondoskodva arról, hogy ne unjunk rá a hallottakra. Innen a Gui Boratto-nak, a Tom Novy-nak, a Cid Inc & Egostereo projektnek, a Takt Tick-nek valamint a Nick Warren-nek készített átiratai viszik magasan a prímet.
Azt hiszem Normen minden elismerést megérdemel, hiszen annak ellenére, hogy rendkívül termékeny az egyediséget és a minőséget mindig sikerül megőriznie. Ez maximálisan átjön ezen az albumon is, ami csak a vendégművészek közepes produkciója miatt kap tőlem 9/10-es pontszámot.

Solee - Nightshift

Label: Parquet Records
Katalógus szám: PARQUETCD004
Megjelent: 2012. február 21.
Stílus: Tech House, Progressive House, Deep House, Techno
Producer: Normen Flaskamp

Tracklist:
1. Solee - Oasis (Original Mix) (6:59)
2. Solee - Aragorn (Original Mix) (11:18)
3. Solee - Ice (Original Mix) (8:26)
4. Solee - Reflect (Original Mix) (9:25)
5. Solee - Legends (Original Mix) (7:59)
6. Solee & Joxe - Miraculous (Original Mix) (7:16)
7. Solee - Dubtale (Original Mix) (8:46)
8. Solee - Restless (Original Mix) (8:45)
9. Solee - Attitude (Original Mix) (6:37)
10. Solee - Reflect (Oliver Schories Remix) (8:28)
11. Solee - Jule (Dany Holm Remix) (7:49)
12. Solee - Legends (John Tejada Remix) (7:26)
13. Solee - Miraculous (Sascha Braemer's Summer Mix) (8:04)
14. Solee - Reflect (Dave Seaman Remix) (8:13)
15. Solee - Legends (Egostereo Remix) (8:27)
16. Solee - Jule (Zusammenklang Remix) (8:59)
17. Solee - Ice (Slow Motion Mix) (6:09)
18. Gui Boratto - Paralelo (Solee Remix) (9:23)
19. Tom Novy - Don't Stop (Solee Remix) (9:00)
20. Slideshow Park - Shining (Solee Remix) (8:26)
21. Colonel Abrams - Trapped (Solee Remix) (7:03)
22. Goodspeed - Stage Whisper (Solee Remix) (7:31)
23. Cid Inc & Egostereo - Tokai (Solee Remix) (8:42)
24. Takt Tick - July Rain (Solee Remix) (9:43)
25. Nick Warren - Flowers (Solee Remix) (7:51)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése