2012. március 15., csütörtök

Tuxedo remixelve kelt új életre

A minap olyan megtiszteltetésben volt részem, hogy a Proton égisze alá tartozó Electronic Tree Records hozzáadott a vipultima-s promo pool-jához. A nem régen elstartolt kiadó eddig két release-szel örvendeztette meg a deep, prog house és break szerelmeseit. Ebből is az első rögtön egy LP volt, ami a lengyel Pawel Tux aka Tuxedo szerzői albumának a 'New Life'-nak a remixeit tartalmazza.
Tizenkét verzió, a maga nemében mindegyik egy külön zenei utazás. A kezdés egyből fület gyönyörködtető. Helbot a címadó darabot vette kezelésbe, és prog break köntösbe bújtatta az eredeti struktúrát. Igazi epikus, s egyben technikás átirat. Az angol Simon Firth a 'Stronger Than Ever'-ben bemutatja a mostanság rá jellemző dark-os, tech-es vonalat. A baljós dallamok és szikár alap remekül kiegészítik egymást. A lemez egyik legveretesebb átiratát az argentin Hector Sawiak készítette el az 'Imminence'-ből. Hector ezúttal a megszokottnál több pozitív érzést csempészett a munkájába, s egy kicsit a deep felé elhajolva energizálja a hallójáratainkat. Maradunk deep viziken. Depthide a 'Time Pressure'-t szemelte ki magának, s bájosan érzelmes módon rázta gatyába azt. A csodaszép melódia és a mögé pakolt textúrák a nem várt víziókat tárnak elénk. A szerb Stanisha a zene robot, aki a studióban kel és fekszik. Szinte nincs olyan hét, amikor ne hallatna magáról konvenciókat felrúgó, sokszor kísérletező, máskor teljesen letisztult bombáival. A 'Princess'-szel is ügyesen eljátszadozott. Lecsavarta a BPM számlálót, és egy vonósokkal megspékelt, meditatív house utazást kanyarított belőle. A korong másik emelkedett pillanata kétségtelenül az ő "hercegnőjéhez" fűződik. A dallamosabb, könnyedebb prog felé húzunk T-Dallas 'Chasing Dream' remixével, ami a nyárias életérzést hozza el nekünk, így márciusban. Bevallom a lengyel Neptun 505-ről nem hallottam eddig semmit se, de mostantól figyelni fogom a ténykedését. A "bemutatkozó" produkciójában a 'Beside The Point' újraértelmezésében nagyot alakít, sodró deep house-ból tart erődemonstrációt. Megtörjük a 4/4-ek uralmát Andrew Philippov vezetésével a 'My Place'-ben. A baseline különösen szépen duruzsol, de a többi alkotóelemre - főleg a dallamra - se panaszkodhatunk. A 'Stamina Shot'-ot E.F.G. gyúrta át. A percussion-dús kezdés után a baseline aprít a maga nyersességével, a kiállásban pedig a baljós árnyak tovább gyülekeznek. A psy-ben is megmártózunk Psychowsky révén. A 'Time Pressure' átirata okosan meg van zabolázva. Psychowsky dallamközpontúságát le sem tagadhatná, itt is megdolgoztatta a szintiket rendesen. A mester, azaz Tuxedo is beszáll egy remixszel, mégpedig a 'Stamina Shot'-ból, amiből egy vadóc energiabomba kerekedik ki. Azért a melódiák nem engedik elszaladni techno-ba a produkciót. A zárás azonban mégis full techno-val köszönt ránk. A 'Vesir' Marrel újragondolásában Alan Fitzpatrik sound-ját idézi fel, egyszerre kíméletlen és légies.
Aki beszerzi ezt a remixalbumot rosszul nem járhat, mert kellőképp változatosra és színvonalasra sikeredett. Külön öröm, hogy az Electronic Tree ilyen combos release-zel lépett a lemezkiadás korántsem rögmentes ösvényére. Nekik sok kitartást kívánok, Pawel zenei nagysága előtt pedig megemelem a kalapomat. 9/10!

Tuxedo - New Life (Remixes)

Label: Electronic Tree Records
Katalógus szám: ETREE001
Megjelent: 2012. március 7.
Stílus: Techno,Prog-House, Breaks, Downtempo
Producer: Pawel Tux

Tracklist:
1. New Life (Helbot Remix) (7:30)
2. Stronger Than Ever (Simon Firth Remix) (8:32)
3. Imminence (Hector Sawiak Remix) (7:34)
4. Time Pressure (Depthide Remix) (8:21)
5. Princess (Stanisha Remix) (11:55)
6. Chasing Dreams (T-Dallas Remix) (7:36)
7. Beside The Point (Neptun 505 Remix) (6:58)
8. My Place (Andrew Philippov Remix) (7:52)
9. Stamina Shot (E.F.G. Remix) (5:51)
10. Time Pressure (Psychowsky's Timeless Remix) (9:16)
11. Stamina (Tux Re-Touch) (8:26)
12. Vesir (Marrel Remix) (8:46)

BUY IT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése