2012. május 9., szerda

Hasznos könyv a dj-zésről a Mixed In Key-től

A Mixed In Key (MIK) egy újabb érdekes projekttel örvendeztette meg a harmonikus mixelés és a dj-hivatás/szakma iránt érdeklődőket. Könyv formájában foglalták össze (angol nyelven) a fontosabb tudnivalókat, amit egy lemezlovasnak napjainkban tudnia kell, ahhoz, hogy helyt tudjon állni, illetve a szakmai szamárlétrán (ha van ilyen még egyáltalán) előrébb tudjon haladni. A 'Beyond Beatmatching - Take Yor Dj Career To The Next Level' című e-kötetet ráadásul ingyenessé tették az online olvasóknak (aki offline szeretné a birtokában tudni potom 10 dollárt kell leszurkolnia és már viheti is - a szerk.), így virtuálisan mi is belelapoztunk mit is tartalmaz az iromány.
Először is nem maradhat el a harmonikus mixelésről szóló ismertetés, megfejelve egy interjúval, amit a Chamelot-kör kifejlesztőjével Mark Davis-szel készítettek. A továbbiakban az egyedi zenék felkutatásáról, a buli közben felszabaduló energiák kontrollálásáról, a mash up-ok készítéséről és a harmonikus mixelési technikákról kapunk plusz információkat, illetve olyan nagy nevek szólalnak meg szakértőként, mint Sasha vagy Markus Schulz.
A szerzők Yakov Vorobyev (a MIK kitalálója és alapítója) és Eric Coomes (DJ, rendezvényszervező és szövegíró) próbálják alaposan körüljárni a témát, ami részben sikerül is. Nyilván azért csak részben, mert nincs olyan univerzális kiskáté lemezlovasoknak, amit ha követnek illetve betartanak akkor a csúcsra érhetnek. A siker több tényezőből áll, ezek csak szakmai elemek, az egyéni adottságok illetve képességek, valamint az emberi tulajdonságok mindenkinél mások.

Egy hasznos tipp, amit kiemelnék a könyvből:

"A tökéletes mix összerakásának lehetséges receptje:
1. A mixed első zenéje mindenképp instrumentális legyen!
2. A második track-ben legyen vokál!
3. Az első zenének két és fél percnél  rövidebbnek kell lennie!4
4. A második muzsika négy percnél kevesebb ideig szóljon!
5. A további zenék az öt percet ne haladják meg!


...Az instrumentális kezdés lehetőséget biztosít a beköszönésre (ha rádiós mixről van szó). A gyors mixelés egyfajta lenyomata annak, hogy technikailag a topon vagy. Miután megalapoztad az est hangulatát és a tekintélyed nyugodtan jöhetnek az öt percnél hosszabb zenék is!"

A könyvet ITT olvashatjátok el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése