2012. május 7., hétfő

Ibizai tradíciók Lenny Ibizarre-ral

Nem vagyok nagy híve az újságokhoz adott ingyen CD mellékleteknek, több év tapasztalata alapján mondhatom, hogy nagyjából a bónusz ezüstszínű korongok fele tud valami igazán különlegeset nyújtani a hallgatójának. A maradék nem több szimpla idő és anyagkitöltőnél. Jelen esetben annyival volt másabb a helyzet, hogy Arko ajánlotta figyelmembe a most bemutatásra szánt mixet, másrészt korábbi válogatásokról ismerősen csengett Lenny Ibizarre neve. A kis Lenny Lennart Krarup néven látta meg a napvilágot 1972-ben Koppenhágában. Fiatal korában az orientalista, a világ illetve a komolyzene tartozott a kedvenc hallgatni valói közé, majd a '88-as acid boom őt is beszippantotta, így az elektronikus műfajok felé kezdett kacsingatni. 1990-ben először tett látogatást Ibizára. A fehér sziget atmoszférája annyira magával ragadta, hogy később két börönd technikai kütyüvel felpakolva ide is költözött. Az Ibiza mániája a mai napig tart, s ezt próbálta zenéken keresztül belénk is dekódolni. A Dj Mag-gal már 2001-ben dolgozott együtt egy CD melléklet erejéig, ami a 'Blissed Out - Chill Mix by Lenny Ibizarre' címet viselte. Itt a chill out csak a mix elején van jelen, egyébként leginkább a house deep és progressive ága felé tendálunk.
A kezdés egy laza napfelkeltés hangfolyam, a folytatásban villan egy mélázós gitáros téma, majd csipőrázós funky arat egy pimaszul szemtelen 'Rózsaszín Párduc' adaptációként (Maven 'N' Mancini). Itt váltunk kicsit homogénebb, tánctér orientáltabb hangzásra. Előbb a dub modern kori mestere Trentemoller tart ujjgyakorlatot Filur szerzeményén, mélyen behatolva a jamaikai gandzsa ültetvényekre. D-Vice kicsit fülledtebb hangulatot 'Hidden Somewhere'-jével. Filur ismét visszaköszön ezúttal a 'Falling' True 2 Nature ragadozó tribal remixében. Még inkább átadjuk magunkat a progressive house felemelő atmoszférájának, PQM és Luke Chable közöse a 'You Are Sleeping' egyszerre utaztat dallamaival és pulzál a ritmus szekcióban. Trentemoller a 'Physical Fraction'-ben kicsit visszább fogja a bpm-számlálót, némi techno-s fuvallatot előcsalva a stúdiótechnikából. A psy szcéna feltörekvő formációja az Antix is felfért a mixre, visszafogottan pszcihedelikus, inkább a prog felé tendáló 'The Inkling'-jével. Saiko-Pod az oldskool éra szellemiségét csempészi vissza zongorás house-ával, majd Vildtand állítja át mutatót a deep irányába a '28 Timer'-rel. Ohm-G 'As It Is'-ze ibizai naplementét idéz, s a keretbe foglalás jegyében a downtempo-chill out vonalra tér vissza, és szépen előkészíti a terepet a bedőlős hangulatú záró darabnak a Cantona féle 'The Call'-nak.
Mixelés ügyileg nincsenek túl bonyolult megoldások, mivel hektikus egyvelegről beszélünk van, hogy szimpla gyors crossfader áttolással oldja meg Lenny a dolgot. Ettől függetlenül van hangulata, lüktetése, mondanivalója a munkájának,. Ebben az álságos időben ez a CD az ibizai repülőjegy árát kiváltja. Ideális hallgatni való kora nyári estékre!

Lenny Ibizarre – Balearic Traditions - Lost And Found

Label: DJ Magazine
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: A Dj Mag 2005 áprilisi mellékleteként
Stílus: House, Deep House

Dj mix: Lenny Ibizarre

Tracklist:
1. Cornucopia - Shambala (0:58)    
2. Pigs In Space - Waterfalls (3:13)    
3. Deep Dive Corp ft Hattler - So Funky (4:22)   
4. Maven 'N' Mancini - The Pink Panther Theme (3:34)    
5. Filur - You & I (Trentemoller Mix) (3:27)    
6. D-Vice - Hidden Somewhere (6:06)    
7. Filur - Falling (T2N Mix) (6:35)
8. PQM Meets Luke Chable – You Are Sleeping (Vocal Mix) (7:21)    
9. Trentemoller - Physical Fraction (5:35)    
10. Antix - The Inkling (4:19)    
11. Saiko-Pod - Groove Moderator (Miro Mix) (4:18)
12. Vildtand - 28 Timer (7:20)    
13. Ohm-G - As It Is (5:09)    
14. Cantoma - The Call (Banzai Republic Mix) (8:03)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése