2013. május 16., csütörtök

LP ajánló: Ishome - Confession

Az LP ajánló most tényleg belenyúl a tutiba, hiszen az iszonyatosan tehetséges Ishome debütáló albuma a 'Confession' kerül nagyító alá. Korábban az "orosz csajok a csúcson" című írásunkban már röviden bemutattuk, de ismételjük át mit érdemes tudni róla!
"A krsznodari illetőségű Mirabella Karianova aka Ishome, egy igazi csodabogár, aki próbál stílushatárokon felülemelkedni, ezért is aprít minden földi jót produkcióiba a dub-tól és a chill out-tól kezdve a house-on át a techno-ig. 2005-ben autodidakta módon kezdte a zeneíráshoz használatos felszereléseket tanulmányozni, s azokból hangokat kicsavarni. Később az ukrán Index Music látta meg benne a tehetséget, s kétszer megjelenési lehetőséget biztosítottak számára, 2008-ban és 2009-ben. Előadói képességeinek csiszolása érdekében elvégzett egy zenei kurzust. Ezt követően számtalan helyen lépett fel, így open air rendezvényeken, fesztiválokon és exkluzív partikon pallérozta képességeit. Nem hiába.  A progressive platform piacvezető kiadója, az amerikai székhelyű Proton Music is felfigyelt rá, és vette szárnyai alá." Ezúttal viszont a Fuselab-bal kollaborált, a végeredmény egy 9-track-es ambientől az oldskool breaks hangzásig ívelő tömör gyönyör lett.
A nyitó 'Grade' egy sejtelmes string loop-pal és buzdító hatású trombita mintával startol, majd a breakbeat alapok veszik át az irányítást. A kiállás alatt dolgozó megbolondított szinti szóló szépen megtölti a megmaradt teret, egyben az őrület faktorról is gondoskodik. Az 'Adam' kicsivel lassít a tempót, a melódia egyből a lényegre tér, maga alá egy húzós baseline-t és játékosan szétszórt vokál foszlányokat kap. A háttérből elő-elő bukkan egy gitár, egy szaxofon a szintifutam szorításában, persze okosan megfűszerezve effektekkel, hogy még egyedibben szóljon. A 'Tetra '94' első része úgy kezdődik mintha a rádiót csavargatná valaki az egyik ruszki adóról a másikra, ahol buzdító hangvételű dalokat sugároznak. A bohókás, szándékoltan oroszos hangulatú track etno jellege pont az erősségévé válik, a trombita és a szétzilált vokál szépen áll össze Mirabella kezei alatt. A 'Wildness' közel két percig a föld feletti lebegést imitálja, nagyon mély hangulati elemekkel, majd hirtelen az ambient szüttyögés kap egy 4/4-es alapot, illetve egy hangmagasságot fel-alá váltó vokált, s máris tánctérre alkalmassá válik az alkotás, viszont a levezetés jelzi - amivel visszatérünk a kezdetekhez -, hogy itt csak másodrangú cél a lábak megdolgoztatása. A 'Sad Family' dögös downtempo ritmikát és egy orosz férfimonológot ötvöz lelket melengető hangulati elemekkel - zongora illetve vokálból nyert szinti preset kombójával - egyetemben. A 'Tetra '94' második nekifutásban már szigorúbb parti break alapokon duruzsol, de még hogy! Az 'It Exists' befékez, Enigma-t idéző egyházi éneke patetikus atmoszférát kölcsönöz a támogatást nyújtó string-nek. A 'Ken Tavr'-t korábban már posztoltam a Deep Zone facebook csoportban, nem véletlen hiszen remek esszenciája az Ishome-hangzásnak - vágás, effektezés, kreativitás és formába öntés -, andalító tempón mégis sodró lendülettel, teli vibrálással és leheletfinom megoldásokkal. A záró 'Earth' tovább viszi a 'Ken Tavr' által keltett hanghullámokat és hangulati összképet.
Összességében egy kiérlelt, gondosan kivitelezett albummal van dolgunk, ami tényleg albumként funkciónál, és egy történetet mesél el a végtelen tajgáról és a felszín alatt rejlő sokszínűségről. Tőlem megkapja a maximális 10-es pontszámot!

Ishome - Confession

Label: Fuselab
Katalógus szám: FSLAB012
Megjelent: 2013. május 15.
Stílus: Breaks, Downtempo, Ambient, Elektronika
Producer: Mirabella Ishome Kiryanova


Tracklist:
1. Grade (4:19)
2. Adam (4:10)
3. Tetra '94 (Part 1) (3:16)
4. Wildness (4:45)
5. Sad Family (4:46)
6. Tetra '94 (Part 2) (5:00)
7. It Exists (3:41)
8. Ken Tavr (5:07)
9. Earth (5:36)



BUY IT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése