2013. június 14., péntek

Lapszemle: Zenész Magazin - Lemezpörgetés legálisan

A közelmúltban három cikk erejéig volt szerencsém külsős munkatársként a Zenész Magazinnak dolgozni. Az első két irományom a dj-kontrollerekről és felhasználóikról szólt, a trilógia harmadik része pedig egyfajta jogi keretet ad az előző kettőhöz.
"A lemezlovasoknak a közönség szórakoztatásán túl számos egyéb elvárásnak kell megfelelniük. Ezek közül a legtöbb téves értelmezés a zenék felhasználása utáni jogdíjfizetéshez kapcsolódik. A következő írásban azok számára szeretnénk kapaszkodót nyújtani, akik legálisan, minden dj-kkel szemben támasztott jogi kritériumnak meg szeretnének felelni munkájuk során. A témát érintő legalapvetőbb kérdésekre Jeszenszky Zsolt, a Dj Szövetség elnöke válaszol.

- Azoknak, akik hivatalosan is dj-k szeretnének lenni (vagy már azok) milyen jogdíjfizetési kitételeknek illetve egyéb feltételeknek kell megfelelniük, hogy tevékenységüket az előírtak szerint végezhessék?
- Ha valaki legálisan akar diszkózni, és ehhez másolt hangfelvételeket (is) használ, a hangfelvételek többszörözéséhez engedélyt kell kérnie, amit a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelő szervezetétől (MAHASZ), jogdíj megfizetése ellenében kaphat meg. Ha kizárólag eredeti hangfelvételekkel dolgozik, természetesen nincs jogdíjfizetési kötelezettsége – ez esetben csak a vendéglátóhely/rendezvényszervező számára kötelező a - mindenfajta zeneszolgáltatás esetében fennálló – nyilvános előadási jogdíj megfizetése az Artisjus felé.
A másolt hangfelvételek felhasználásához háromféleképpen lehet engedélyt szerezni. Éves átalánydíj befizetése mellett az adott naptári évben a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt többszörözhet és használhat fel, bármilyen hordozóra (CD, számítógép, DVD, stb.), bármilyen formátumban (.wav, mp3, stb.). Alkalmi jogdíj megfizetése esetén egy adott helyszínen és alkalommal a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt többszörözhet és használhat fel, bármilyen hordozóra, bármilyen formátumban. Darabonkénti jogosítás esetén az egyes CD-k után fizetett jogdíj segítségével a felhasználó a jogosított CD-kre hologramos matricát kap, és ezeket a lemezeket innentől kezdve szabadon felhasználhatja diszkózásnál. A lemezek csak audio (.wav) formátumú hangfelvételeket tartalmazhatnak. A jogosításhoz nem kötelező a tagság a DJ Szövetségben, de a tagok igen jelentős kedvezménnyel jogosíthatnak, éves szinten akár több tízezer forintot is megtakarítva.
Emellett természetesen dj tevékenységet végzőknek meg kell felelnie a legális munkavégzésre vonatkozó törvényi előírásoknak (munka- vagy vállalkozói szerződés, számlaképesség, stb.), de ezek értelemszerűen nem a mi hatásköreinkbe tartoznak.

Jeszenszky Zsolt, a Dj Szövetség elnöke
- Melyek a leggyakoribb téves jogi értelmezések, amik a lemezlovasi munkával kapcsolatban felvetődnek?
- A leggyakoribb téves vélekedések a következőek:
- Ha valaki olyan zenét játszik, amihez a MAHASZ-nak "semmi köze"
Ilyen hangfelvétel nincs. A közös jogkezelő törvényi felhatalmazása alapján minden jogtulajdonost képvisel (függetlenül ettől, hogy az tagja-e a szervezetnek), így a többszörözéseket minden esetben a MAHASZ engedélyével lehet csak elvégezni.
- Ha nem játssza le a zenét, nem követ el jogsértést
A szerzői jogi törvény előírásai alapján maga az engedély nélküli többszörözés minősül bűncselekménynek, tehát nem kell ahhoz ténylegesen lejátszani egy másolt hangfelvételt, hogy a bűncselekmény megvalósuljon. Minden, a nyilvános helyen, a DJ pultban, stb. fellelhető, engedély nélküli másolat jogsértő.
- Ha valaki ingyen diszkózik, nem kell fizetnie a zenéért
A hangfelvételek többszörözése minden esetben a jogtulajdonosok engedélyéhez kötött, kivéve a magáncélú másolatot. A magáncélú másolat jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálhatja. Bármilyen vendéglátóhelyen vagy rendezvényen tehát, ahol étel-italárusítás zajlik, így ebből jövedelem keletkezik, kizárólag engedéllyel többszörözött hangfelvételek lehetnek. (Függetlenül attól, hogy az azokat lejátszó személy kap-e külön pénzt ezért.)
- Zártkörű rendezvény
A fentiek értelmében minden olyan esemény, ahol kereskedelmi tevékenység, étel-italárusítás, stb. zajlik, jövedelemszerzés célját (is) szolgálja. Továbbá minden olyan hely nyilvánosnak minősül, ahol a szűk családi és baráti körön kívüli személyek is tartózkodnak. A gyakorlatban tehát engedély nélkül többszörözött zenéket kizárólag olyan házibulin lehet használni, ahol semmilyen árusítás sem zajlik.

- A szórakozóhely már megfizette a jogdíjat az Artisjus felé
A vendéglátóhelyek az ún. nyilvános előadás után kötelesek az Artisjus felé jogdíjat fizetni, ennek segítségével történhet egyáltalán zeneszolgáltatás egy adott helyen. Amennyiben ez kizárólag eredeti hanghordozókról (gyári CD-k) történik, valóban nincs további jogdíjfizetési kötelezettség. Amennyiben azonban hangfelvételek többszörözése (is) történik, ehhez a többszörözéshez szükséges az engedély, a jogdíj.
Számos további tévedéssel találkozunk a jogdíjakkal kapcsolatban, ahogy azok a djfelvilagositas.hu oldalon is olvashatók, de a fentiek a kifejezetten a jogdíjfizetésre vonatkozó téves jogértelmezések.

- Nem konkrétan számszerűsítve csak általánosan tekintve milyen az aránya a jogdíjat rendesen fizető és a „fű alatt” dj-zők számának hazai viszonylatban?
- A MAHASZ közel 2000 felhasználóval áll kapcsolatban, akik a lehetséges jogosítási formák valamelyikét igénybe veszik. Nagyon kevésre, minden bizonnyal 100 alattira tehető azok száma, akik rendszeresen diszkóznak, ám továbbra is kockáztatnak. Az egy-egy alkalommal, ritkán fellépő DJ-k körében valószínűleg magasabb ez a szám, és nehezebb is megbecsülni azt, sokat mond azonban, hogy alkalmi jogdíjat is több százan fizetnek évente, köztük sokan több alkalommal is, tehát ebben a körben is egyre inkább a legális tevékenység válik jellemzővé a veszélyes és értelmetlen rizikózással szemben.

- Milyen büntetésre számíthat, akit tetten érnek jog nélküli másolt felvétel használatán? Mennyire hatásosak az ilyen tevékenységek lebuktatására szervezett razziák?
- Másolt hangfelvételek jogosulatlan felhasználása esetén a bírói ítélet után születő esetleges büntetési tételek, bírság mellett az okozott vagyoni hátrányt is meg kell fizetni, ami hangfelvételenként 320 forint. Ha tehát valakinek van, mondjuk 100 másolt lemeze, mindegyiken 10-15 hangfelvétel (vagy kb. ugyanilyen mennyiséget tárol a laptopján), akkor 3-500 ezer forint közötti összeget kell megfizetnie.  (A 100 lemez nem is sok egy DJ-nél, tehát a tényleges összegek ennél akár jóval magasabbak is lehetnek – nem éri meg.) Az évek óta zajló ellenőrzések nagyon sikeresek, ezeknek köszönhetően jelentősen megnőtt a jogszerű zenefelhasználás aránya a DJ-k körében, s szerencsére a fenti számokból látszik is, hogy ma már igen túlnyomó többségben vannak a zenét legálisan használó DJ-k.

- Ha mondjuk, én most dj-nek állnék, nagyságrendileg éves szinten mekkora összeget kellene jogdíjként befizetnem?
- Az összeg éves szinten nagyságrendileg 100 ezer forint körüli, a DJ Szövetség tagjainál (amennyiben előző évben eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek) valamivel ez alatt jön ki a vége, ha valaki nem tag, akkor valamivel több.

- Szükséges-e a lemezlovasoknak dj vizsgát tenniük? Hol van erre lehetőségük?
- A DJ-k számára a legális munkavégzéshez DJ vizsgát nem kötelező tenniük. Továbbra is létezik az Országos Képzési Jegyzékben a "hanglemez-bemutató", mint szakma, és ehhez profi, magas szintű tanfolyamot tudnak elvégezni, melynek végén vizsgáznak, és így államilag elismert képesítést szerezhetnek. Jelenleg az Európai Fény- és Hangakadémia (www.efha.hu) kínál ilyen képzéseket.

Linkajánló
Azok számára, akiket részletesebb érdekel a téma mindenképp érdemes ellátogatniuk a djfelvilagositas.hu/kiskate és djszovetseg.hu/tudnivalok oldalakra, ahol a részletekbe menő kérdéseikre is választ kaphatnak."

Forrás: Zenész Magazin, XXI. évfolyam, 2013/I. szám., 27-28. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése